През 1875 г. на заседание на Българския революционен централен комитет е взето решение за организиране и избухване на Старозагорското въстание (1875 г.).

Определени са 5 въстанически окръга: Русенско-Шуменски, Търновски, Старозагорски, Сливенски и Ловешко-Троянски. За център на въстанието се избира Стара Загора с ръководител Стефан Стамболов, тъй като старозагорският комитет е най-силен.

То обаче е неуспешно и поради лошата организация не се стига до сериозни действия. 

След въстанието следват мащабни наказателни мерки от страна на османските власти. Около 600 души са арестувани (сред които и част от организаторите на въстанието) и наказани, включително със смърт. Само малка част от въстаниците емигрират.

Година по-късно избухва Априлското въстание, което е причината и Великите сили да погледнат по-сериозно на Българския въпрос. 

През 1879г. в Русе е създаден Българският военен флот. Чак от 2012-а година обаче денят се отбелязва като Ден на военноморските сили. 

През 1961г. започва изграждането на Берлинската стена в период на усилено противопоставяне и изостряне на отношенията между СССР и САЩ, започва строителството на стената. Заповедта за нейното изграждане е подписана от Валтер Улбрихт. Фактически това е нарушение на следвоенното споразумение на страните победителки, съгласно което Великобритания, Съветският съюз, Съединените щати и Франция имат равни права относно управлението на целия Берлин.

Строителството и преоборудването на стената продължава от 1962 до 1975 година. Напълно построената стена се е състояла от 45 хиляди бетонни блокове 3,6 на 1,5 метра, със заоблен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство. Въпреки това над 5 хиляди души успяват да избягат на Запад. Най-известните случаи са: масовото бягство по тунел, дълъг 149 метра; полет с делтаплан, промушване между прозорците на 2 съседни апартамента.

Стената става символ на разделението между Изтока и Запада в Европа точно в разгара на Студената война. 

Тя е бутната през 1989г. и отново Берлин е цял, а разделението на Германия на ГДР и ФРГ е премахнато и Германия отново е обединена.

От 1999г. по инициатива на ООН се отбелязва Международният ден на младежта

През 2000г. се случва една от най-големите трагедии с подводница в света. След авария руската подводница "Курск" потъва и всички 117 моряци на борда загиват. И до днес това е една от големите мистерии дали не е имало външна намеса. Има теории, че американска подводница е потопила подводницата. Другата теория, е че торпедо на подводницата се е взривило. В България трагедията на Курск ще остане като едно от нещата, които българската пророчица баба Ванга предвижда. През 1980г. цели 20 години преди инцидента Ванга каза - "Курск ще потъне под водата и целият свят ще го оплаква".

Роден е българският революционер и книжовник Стоян Зимов, рожден ден празнуват футболистът Емил Костадинов, американския тенисист Пийт Сампрас, българският актьор Захари Бахаров и италианският футболист Марио Балотели


Стоян Заимов