Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се е случило на днешния ден - любопитни факти и истории, както и събития, дали отражение по света и в България.

Днес празнуваме Никулден! Свети Николай Мирликийски Чудотворец е покровител на моряците, моретата, рибарите, банкерите, пътешествениците, търговците, рода и семейството. 6 декември е обявен за празник също на бенкерите, търговците, моряците и рибарите и дарителите. Днес е и празникът на Бургас.

На този ден през в САЩ е патентована микровълновата печка. Русия и САЩ все още спорят кой стои зад изобретението. Една от версиите е, че по време на експериментална работа с магнетрон изобретателят Пърси Лебарон Спенсър открил, че шоколадът в джоба му се е разтопил. Има и версия, че той е поставил сандвич на магнетрон, а след това е открил нагряване на храна по време на работа на устройството. 

Патентът е издаден през 1950 г. Първата в света СВЧ печка „Radarange“ е произведена през 1947 г. от фирмата Raytheon и е предназначена не за приготвяне на храна, а за бързо размразяване на продукти. Използвана е предимно от военните. Височината ѝ е била колкото човешки ръст, а самата - над 350 кг. През 1949 г. започва серийното ѝ производство. Печката струвала около $3000.

1768 г. – За първи път е публикувана Енциклопедия Британика.

1877 г. – Започва издаването на вестник Вашингтон Поуст.

1921 г. – Подписан е Англо-ирландски трактат, съгласно който Ирландия става самостоятелна държава – британски доминион, подобно на Австралия, Канада, Нова Зеландия и днешния ЮАР.

На 6 декември се навършва три години от кончината на обичаната актриса Стоянка Мутафова

Голямата ни актриса е родена на 2 февруари 1922 г. в София. Баща ѝ Константин Мутафов е драматург в Народния театър „Иван Вазов“. През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия и после класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“, Държавна театрална школа към Народен театър „Иван Вазов“ в София (1946 – 1947) и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (1947 – 1949).

От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г., след това в Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас – от 1991 г.

Играе в над 90 театрални постановки. Популярна с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова. Има безброй знакови роли и в киното.

На 94-годишна възраст през 2016 г., осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада и няколко европейски държави. На Стената на славата пред Театър 199 има пано с нейните отпечатъци. Тя бе кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“.

От 1 ноември 2017 г. пътува в цялата страна заедно с дъщеря си Мария Грубешлиева, с която провежда творчески-срещи разговор и представяне на книгата „Добър вечер, столетие мое“. Гостува с книгата си в Пловдив през април тази година по покана на Общинския институт "Старинен Пловдив".

На 2 февруари 2019 г. Стоянка Мутафова отбелязва своите 70 години на сцена и 97-ми рожден ден в зала 1 на НДК.