Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Днес отбелязваме Световния ден за защита на животните

На 4 октомври отбелязваме Световния ден за защита на животните. Той се чества в Деня на Свети Франциск, покровител на животните. Решение за отбелязването му е взето през 1931 г. на Международния конгрес на привържениците на движението за защита на природата във Флоренция, Италия. 

Организациите за защита на животните използват празника, за да насочат вниманието на хората по света към необходимостта за хуманно и отговорно отношение към животните, както и към бедстващото състояние на животинския свят на нашата планета.

Според последни проучвания 1/3 от бозайниците са застрашени от изчезване заради човешка дейснот. Единственото нещо, което различава животното от човека е разумът. Но това определено не прави хората по-добри, по-велики или по-заслужили уважение същества. Животните имат невероятната сила да ни показват истинските неща. Тези важни, уж малки неща, за които все не ни остава време – внимание, нежност, игри, разходки, искрена обич.

Ето и няколко цитати от известни светочни личности, посветени на животните:

 „За величието на една нация и моралния й прогрес може да се съди по отношението й към животните.“

                                                                                                                         Махатма Ганди

 „Жестокостта над животни и дори безразличие към страданието им, е по мое мнение един от най-големите грехове на човешкия род. Те са в основата на човешката поквара. Ако човек създава толкова много страдание, какво право има след това да се оплаква, ако самият той страда?“

                                                                                                                         Ромен Ролан

 „Състраданието към животните е толкова тясно свързано с добротата на характера, че може с увереност да се твърди: не може да бъде добър към хората този, който е жесток към животните.“ 

                                                                                                                         Артур Шопенхауер

 „Който храни гладно животно, храни душата си.“

                                                                                                                         Чарли Чапли


4 октомври – Ден на информационното общество в България

На днешната дата отбелязваме професионалния празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика. От 2007 година 4 октомври се чества като Ден на информационното общество в България.

На 4 октомври 1903 г. се ражда Джон Атанасов – прочут американски физик, математик, електроинженер и един от пъреите създатели на електронни цифрови компютри в света. Той е роден в семейството на българин и ирландка. Награждаван е с множество награди в областта на компютърните технологии, както и с почетни награди в България.

Приносът му в развитието на компютърната техника е световно признат. Той е роден през 1903 г. в Хамилтън, щата Ню Йорк. Неговият баща Иван Атанасов е български емигрант от с. Бояджик, Ямболско. Майка му Айва Луцена Пърди е учителка по математика. Джон Атанасов се дипломира като бакалавър по електроинженерство през 1925 г. в университета Гейнсвил, Флорида, а през 1926 г. защитава магистърска степен по математика в Щатския колеж на Айова. В периода 1939-1941 г. Джон Атанасов и Клифърд Бери в Щатският колеж на Айова работят по направата и усъвършенстването на ABC (Atanasoff-Berry Computer), както е наречен първият компютър, който никога не е патентован.

От няколко години българската научно-техническа общност провежда най-значимите си събития около рождения ден на Джон Атанасов и обявяването на 4 октомври за Ден на информационното общество и професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика ще бъде стимул за тяхната работа и признание за постиженията им.

Съветският съюз изстрелва от космодрума в Байконур първия в света орбитален изкуствен спътник Спутник-1

Спутник-1 (преведено от руски - „Спътник-1“) е първият изкуствен спътник, изстрелян около Земята. Изведен е в ниска околоземна орбита от Съветския съюз на 4 октомври 1957 г. и е първият от поредицата спътници по космическата програма Спутник. Неочакваната новина за успеха на Спутник-1 разпалва „спътникова криза“ в САЩ и нагорещява космическата надпревара по време на Студената война. Изстрелването на спътника предизвиква нови политически, военни, технологични и научни събития.

Спътникът е изстрелян във връзка с Международната геофизична година от секретния 5-и научноизследователски полигон на Министерството на отбраната на СССР „Тюра-Там“ (получил впоследствие явното наименование космодрум Байконур) в днешен Казахстан с ракета-носител Р-7. Спътникът се движи със скорост 29 000 km/h, като извършва една обиколка за 96,2 минути. По време на своя полет спътникът излъчва радиосигнали на честоти 20,005 и 40,002 MHz, които са улавяни от радиолюбителите по света. Сигналите се излъчат 22 дни, до 26 октомври 1957 г., когато батериите на предавателя се изчерпват. Спутник-1 изгаря при навлизането си в атмосферата на Земята на 4 януари 1958 г., след като изминава 60 млн. km и престоява 3 месеца в орбита.

Родени на този ден са:

Михаела Маевска – българска бивша състезателка по художествена гимнастика. Родена е на 4 октомври 1990 г. в София. Тренира гимнастика от 7-годишна, когато е първи клас. Неин първи личен треньор е Станимира Толева. От 2010 до 2018 е част от националния отбор на България по художествена гимнастика или т. нар. „Златни момичета“. Тя е капитан на отбора. Печели 1 и 3 място от световни първенства, 2 място от европейско и 3 златни медала от състезания от Световната купа. Най – голямото постижение на отбора е бронзовия медал на олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г. В момента Михаела Маевска е помощник – треньор на новите грации. Също така е дипломиран треньор по художествена гимнастика.

Ивайло Захариев – български театрален и киноактьор. Роден е на 4 октомври 1984 г. в София. През 2003 г. завършва 151-во СОУПИ, профил „Актьорство за драматичен театър“ в гр. София, а след това и „НАТФИЗ Кръстьо Сарафов“ през 2007 г. със специалност „Актьорско майсторство“ в класа на професор Атанас Атанасов. След завършването си става актьор на свободна практика, като участва в частни проекти и като гост-актьор в театрални трупи, снима се в реклами, телевизионни и кино продукции, а през март 2014 дебютира и като гост-водещ в предаването „Отблизо с Мария“ по БНТ. Широка популярност Ивайло Захариев придобива с главната роля в криминалния сериал Под прикритие на БНТ. Дебютът му на голям екран е в ролята на Алекс във филма „Номер 1“, продуциран от БНТ с режисьор Атанас Христосков.