Това е рубриката, в която ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Завършва строителството на Кьолнската катедрала, продължило 632 години

Кьолнската катедрала „Свети Петър и Света Мария“ е сред най-известните готически катедрали.
През 1996 г. църквата е включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Днес тя е посещавана годишно от милиони вярващи и туристи от цял свят и е сред символите на средновековната църковна архитектура.
Нейното строителство трае от 1248 до 1437 г., както и на по-късен етап от 1842 до 1880 г. В периода от 1880 до 1884 г. тя, със своите 157 m, е най-високата сграда в света. Днес е втората по височина църква в Германия (след катедралата в Улм). Централен храм е на римокатолическата Кьолнска архиепископска епархия.

Построена е на мястото на старата каролингска катедрала на града, осветена през 873 г., която се е намирала върху основите на раннохристиянски храм. Кьолн през Средновековието е бил един от най-богатите и политически могъщи градове в Свещената римска империя. През 1164 г. кьолнският архиепископ Райналд фон Дасел триумфално влиза с мощите на Тримата влъхви в Кьолн, които преди това се съхранявали в един от миланските манастири.

Райналд фон Дасел ги получава от император Фридрих I Барбароса, като по този начин императорът се отблагодарил на архиепископа за военната помощ, която му осигурил при завладяването на Милано при Италианския поход. За тях е изготвен специален саркофаг от злато, сребро и скъпоценни камъни. Като пазител на реликвите Кьолн придобива висок ранг в западнохристиянския свят. През 1248 г., когато архиепископът на Кьолн Конрад фон Хохщаден поставя първия камък в основите на подобаваща за прочутите си реликви катедрала, започва един от най-дългите строежи в европейското строителство, завършен през 1880 г.

Международен ден на белия бастун

На 6 октомври 1964 година в САЩ с резолюция на Конгреса, HR753, подписана от президента Линдън Джонсън, 15 октомври е обявен за ден на белия бастун. През 1970 година президентът на Международната федерация на слепите обявява 15 октомври за международен ден на белия бастун. 10 години по-късно – февруари 1980, Президиума на Световния съвет за благополучие на слепите (по-голямата и по-стара световна организация на слепите) по предложение на председателя на комитета по рехабилитация взима също решение да препоръча на своите членове да отбелязват 15 октомври като Международен ден на белия бастун.

В изпълнение на решението на Президиума на Световния съвет за благополучие на слепите ръководството на Съюза на слепите в България през месеците септември и октомври на 1980 г. организира редица мероприятия за първото ознаменуване в България на Международния ден на белия бастун. В навечерието на 15 октомври е подготвен и разпратен текст за функциите и значението на белия бастун до всички организации на ССБ. Сред гражданите е разпространена листовка за придвижването на слепите и в какви случаи и как да бъдат те подпомагани от виждащите участници в движението по улиците и пътищата.

На 15 октомври по Радио София, програма „Хоризонт“, са излъчени интервю със заместник-председателя на ЦС на ССБ Спас Карафезов и кратък текст за мобилността на слепите, а по програма „Христо Ботев“ – концерт на Професионалния хор на слепите. На 18 октомври националната телевизия излъчва репортаж за живота на слепите. От 14 октомври в продължение на една седмица в кино „Култура“ се прожектира филм за трудово-професионалната реализация на българските слепи „Редом с нас“. В местния и централен печат са отпечатани материали, посветени на слепите хора.

Световен ден на чистите ръце

Световният ден на чистите ръце се отбелязва от 2008 г. всяка година на 15 октомври и е обявен от Общото събрание на ООН по повод на Световна година на хигиената. Световният ден за чисти ръце е инициатива на организацията Публично-частно партньорство за миене на ръце с цел повишаване на информираността на обществеността за значението на миенето на ръцете като профилактика за предпазване от болести.

През 2008 г. в деня се включват 120 млн. деца от 70 страни. Всяка година в инициативата се участват близо 200 млн. души от над 100 страни. Според учените миенето на ръцете със сапун може да спаси живота и здравето на милиони по света, да предотврати предаването на стомашно-чревни и респираторни инфекции. Насапунисването е задължително, защото това е най-достъпният и евтин начин да се "отмият" редица болести - от диария до новите щамове на грипа.

Използването на сапун увеличава времето на миене и чрез триенето на ръцете разгражда и отмива мръсотията, в която се съдържат повечето микроби, а и след измиване кожата на ръцете придобива приятна миризма. При правилна и редовна употреба всички сапуни са еднакво ефективни и полезни за чисти ръце. Сапунисването и измиването може да предотврати и болести от кожни инфекции, очни възпаления, грип. Този навик е ефективен дори и в силно пренаселени и пълни със зарази места.

Ръцете често са преносители на болестотворни патогени между хората, като това става при директен контакт (например ръкостискане, докосване, целуване) или индиректно - при докосване на повърхности, до които имат допир други преди или след това. Когато не се мият със сапун, върху ръцете, които са били в контакт с човешки или животински екскременти, телесни течности като секреция от носа, заразена храна или вода, банкноти, попадат бактерии, вируси и паразити.

Личности родени на този ден:

Месут Йозил е германски професионален футболист от турски произход, роден в Гелзенкирхен, Германия. Известен със своите технически умения и креативност, Йозил е получавал и похвала за пъргавината, финеса и гъвкавостта си като атакуващ полузащитник. Той също така е играл и като широк халф в кариерата си. Понастоящем е играч на турския отбор Фенербахче.
Като немски национал, Йозил държи рекорда за най-много награди за играч на годината в Германия, цели 5. Дебютира като за националния отбор на Германия през 2009 г., на 20-годишна възраст и участва в пет големи турнира. Той е най-добрият асистент на Мондиал 2010 и Евро 2012 на УЕФА, където два пъти помога на Германия да достигне полуфиналната фаза. Йозил помага на Маншафта да спечели Световно първенство по футбол 2014 година. Оттегля се от немския национален отбор след Мондиал 2018, твърдейки че е дискриминиран и е проявено неуважение от Германската футболна асоциация (DFB) и германските медии.

Антъни Джошуа е британски професионален боксьор. Той е двукратен световен шампион в тежка категория във версии Международната боксова федерация, Световната боксова асоциация и Световната боксова организация в тежка категория. Преди това е завоювал титлите на Великобритания и Британската общност в тежка категория. Като аматьор представлява Великобритания на Световното първенство по бокс в Баку през 2011 година, където печели сребро, и на Летните олимпийски игри през 2012 година, където печели златен медал. За пръв път става световен шампион през април 2016 година, нокаутирайки Чарлс Мартин. През април 2017 г. печели Мачът на годината срещу Владимир Кличко, в резултат на което БоксРек, списание Ринг и Транснешънъл Боксинг Ранкингс Борд го определят за най-добър в тежка категория – позиция, която държи до юни 2019 година. На 12 декември 2020 година, в Лондон, в дългоочаквания мач срещу Кубрат Пулев Джошуа защитава поясите си и нокаутира българина в 9-ия рунд. Следващата му цел е да стане абсолютен световен шампион, след като победи Тайсън Фюри.

Ивайло Василев Стоянов, известен като Мариус Куркински, е български театрален и кино актьор, режисьор и музикален изпълнител, особено известен с монологичните си театрални постановки, както и с песните и музикалните клипове „Ти-ри-ри-рам“, „Шу-шу“, „Стига бе!“ и (заедно с Ирина Флорин) „Пътуване“. Публично разкрива, че е гей през 90-те години на 20 век. Куркински обяснява в интервю от 2011 г. как „връзката между мен и жена е невъзможна. Важно е да бъдем честни в този случай“. Въпреки това изразява категорично неодобрение към гей браковете и осиновяването, макар че е „за подобни връзки“.