В Полша през 1830г. избухва въстание срещу руското управление, което остава известо на Ноемврийското въстание. Въстаниците печелят позиции, но през 1831г. са разбити от руските войски и въстанието е потушено. 

През 1877г. американският изобретател Томас Едисън представя фонографа, който е предшественик на грамофона. 

През 1899г. в испанския град Барселона е основан испанският гранд Барселона. Тимът е носител пет пъти на Шампионска лига, а в отбора е играл и най-успешния ни футболист Христо Стоичков, който вдига Шампионската лига през 1992г, ставайки първия и за момента единствен български футболист, печелейки най-ценния европейски клубен турнир. 

През 1916г. по време на Първата световна война Доминиканската република е окупирана от войски на САЩ, а окупацията продължаа до 1924г. 

През 1922г. Хауърд Картър отваря гробницата на фараона Тутанкамон за публиката. 

През 1929г. е извършен първият полет със самолет над Южния полюс от американския пилот Ричард Бърд.

През 1945г. е създадена Социалистическа федеративна република Югославия. До 2003г. се чувства в Югославия като Ден на републиката. 

През 1947г. по искане на ООН територията на Палестина е разделена на две части - еврейска и арабска, които по-късно стават отделни държави Израел и Палестина. 

През 1962г. започва историята на Конкорд. Подписан е договор между Франция и Великобритания за съвместно проектиране и производство на самолетите. Самолетът излиза от производство през 2003 и е изведен от експлоатация само няколко дни преди да отпразнува 41 години. 

През 1975г. Бил Гейтс и Пол Алън създават фирмата Майкрософт. Дълги години именно Гейтс е най-богатият човек в света. 

През 1981г. актрисата Натали Ууд една от най-популярните актриси през 60-те години и 70-те години се удавя, след като пада от яхта в Калифорния. И до ден днешен това остава една от най-големите загадки в Холивуд, като много от теориите са, че актрисата е била убита. 

През 1990г. правителството на Андрей Луканов подава оставка под натиск на протестиращите.

През 1993г. по американския телевизионен канал Кинг Ти Ви е излъчена най-кратката реклама от 4 кадъра и продължителност 0,133 секунди.

На този ден са родени легендарният футболен треньор Ернст Хапел, бившият френският президент Жак Ширак, певицата Кичка Бодурова.

Умират българският просветен деец Константин Фотинов, италианският композитор Джакомо Пучини, българският политик Г.М. Димитров, една от легендите на Бийтъл Джорд Харисън и българският актьор Андрей Баташов.