На днешната дата е роден най-успешният български футболист Христо Стоичков празнува рожден ден. Стоичков навършва 57 години. Стоичков е единственият българин носител на Шампионската лига и голмайстор на Световно първенство в САЩ 94.

Камата е роден на 8 февруари 1966г. в Пловдив, а във футбола започва от люпилнята за таланти Марица Пловдив. След престой в заводския отбор Юрий Гагарин и Хеброс Харманли е харесан от ЦСКА и през 1985 облича „червената“ фланелка, където играе в 185 мача и отбелязва 135 попадения във всички турнири. Стоичков става 3 пъти шампион на България, 4 пъти вдига Купата и един път Суперкупата.

След три невероятни попадения срещу Барса в полуфинала за КНК Стоичков е харесан от „каталунците“ и взет на „Ноу Камп“. Освен това в същия сезон той става третият българин носител на „златната обувка“ с 38 попадения.

Лично легендата Йохан Кройф иска в състава си Камата. В целия си престой в Барса той записва 254 мача и 118 попадения във всички турнири. С Барса Стоичков печели 5 пъти титлата, един път купата, три пъти Суперкупата.

На европейската сцена Стоичков стана първият и единствен българин печелил КЕШ през 1992г., а губи финал в турнира през 1994г. Стоичков е носител на две Суперкупи на Европа и един път на КНК през 1997.

През 1992г. той е втори в класирането за „Златната топка“ като малко не му стигне да мине Марко Ван Бастен. През 1994г. след невероятния сезон, който прави печели „Златната топка“, като става първият и единствен български футболист с най-голямото индивидуално отличие за един играч.

След Барса Стоичков играе в Парма, отново се връща за един сезон в Барселона, преди окончателно да напусне тима и играе още за ЦСКА, Ал Насър от Саудитска арабия, Кейшива Рейсол от Япония и американските Чикаго Файър и ДС Юнайтед.

В националния отбор Стоичков дебютира през 1986 и играе до 1999. Записва 84 мача и 38 попадения, четвърти е в света на Мондиала през 1994г., голмайстор заедно с руснака Олег Саленко на Мондиала с по 6 попадения и избран в идеалния тим на Световното. Участник на две световни (1994 и 1998) и едно европейско първенство (1996) с „лъвовете“.

През цялата си кариера Стоичков играе в 613 двубоя и вкарва 314 попадения.

След края на кариерата си Стоичков беше треньор на националния отбор, Селта, Мамелъди Съндаунс, Литекс. В момента е журналист за голямата мексиканска телевизия Телевиса.

През 1920 г. официално Тирана става столица на Албания. По силата на решение на конгрес в Люшня. Тирана става столица на новосъздадената по силата на решение на Великите сили – държава Албания. Решението е официализирано на 31 декември 1925г. И до ден днешен това е албанската столица, тя е и най-големият град в страната с близо половин милион население.

През 1950г. е създадено Министерството на държавната сигурност на ГДР. То е по известно като ЩАЗИ. Организацията се занимава с разузнаване и има съществена роля в започващата Студена война. ЩАЗИ е една от най-известните разузнавателни агенции начело с ЦРУ, КГБ и Мосад. След падането на Берлинската стена и обединението на Германия ЩАЗИ официално е закрито на 13 януари 1990г.

През 1952г. настоящата кралица на Великобритания Елизабет II е обявена за кралица на страната. Тя се възкачва на престола, след като нейният баща кралят Джордж VI умира. Официалната коронация е извършена на 2 юни 1953 г. Елизабет II е най-дълго управлявалия британски монарх – вече 69 години.

Днес са родени френският писател Жул Верн, който е един от създателите на научната фантастика. Роден е и Димитрий Менделеев – руски химик, който е създател на Менделеева таблица.

Рожден ден днес празнуват бившият борец и треньор на националния отбор Симеон Щерев. Легендата на Локомотив Едуард Ераносян и пловдивският тенисист Тодор Енев, който е един от играчите с най-много мачове за България в отборния турнир Купа Дейвис.