Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се е случило на днешния ден - любопитни факти и истории, както и събития, дали отражение по света и в България.

На днешната дата през 1908 година в София е открит първият киносалон в България. Той е и втори в Европа. Носи името "Модерен театър".

В местната преса се появява информация, че уморени столичани ще могат да си починат в него срещу около 40 стотинки. Залата е побирала 400 зрители.

Всъщност, импровизирани кина е имало и преди това, в покрайнините на столицата, или пък в провинцията. Първата кинопрожекция в страната се състои още през 1897 година в заведението на Марин Чолаков в Русе. Постепенно назрява нуждата и от сгради, пригодени за този тип забавление.

През 1914 г. със средства на "Модерен театър" е заснет първият български игрален филм "Българан е галант”. В главната роля влиза Васил Гендов. За съжаление, до нас не е стигнал оригиналът на филма, но е направен римейк.

Димитровската конституция

Конституцията на Народна република България е приета от 6-то Велико народно събрание през 1947 година. Свикването на Велико Народно събрание, което да промени формата на държавно управление и да внесе промени в действащата Конституция на Българското княжество от 1879 г., известна и като Търновската конституция, е стратегическа задача, обявена с Програмата на Отечествения фронт от 1942 г. След края на Втората световна война се провежда референдум дали да се премахне монархията и да се провъзгласи народната република. Резултатът е положителен и се пристъпва към свикването на Велико народно събрание.

На 4 декември 1947 г. с 364 гласа „за“ Конституцията е приета на трето четене. Влиза в сила с нейното публикуване в Държавен вестник на 6 декември.

На днешната дата през 1914 година е роден доайенът на родопската песен – Георги Чилингиров. Той е един от най-известните ни народни певци, прославили родопските песни и извън пределите на страната.

Произхожда от стария хайдушки род Чилингирови. Дядо му Гого Чилингир е бил съратник на хайдутите, а баща му става хайдутин в балкана и се сражава с турците.

Георги Научава народните песни от своя баща Никола. След това започва да учи песни по време на сватби и събори, от хората, които ги пеят. Някои от тях знае от майка си. Така Георги Чилингиров успява да запомни около 700 песни.

Открит е от Асен Диамандиев и Георги Бояджиев по време на участие в Пловдив. Първите записи прави в Радио „София” и Радио „Пловдив”. Следват многобройни участия из цялата страна.

От 1948 година участва в Ансамбъла за народни песни при ОНС Пловдив до неговото закриване.

Изнася повече от  10 000 концерта в СССР, Чехословакия, Румъния, Полша, Унгария, ГДР и ФРГ.

Георги Чилингиров е първият народен певец, записал популярните песни „Руфинка болна легнала“ и „Излел е Дельо хайдутин“.

Рожден ден на 4 декември празнуват рапърът Джей Зи, моделът Тайра Банкс, футболистите Васил Камбуров и Любомир Виденов, актрисата Десислава Бакърджиева, журналистът Руслан Йорданов и други.