През 1500 г. – Португалският мореплавател Диого Диаш открива случайно остров Мадагаскар. Мадагаскар е третата островна държава в Африка след Кабо Верде и Коморските острови. 

През 1675 г. е положен основният камък на Кралската обсерватория в Гринуич. Тя е направена по заповед от Чарлз II. 

През 1792 г. по време на Френската революция в Париж тълпата атакува двореца на Луи XVI и арестуват него и семейството му. Кралът е съден от Коневнта и е признат за виновен в държавна измяна и осъден на смърт. На 21 януари 1793г. е гилотиниран. С неговото сваляне и убийство се слага край на абсолютната монархия във Франция. 

Франция отново е кралство от 1814г. до 1848г., но след Февруарската революция става окончателно република. 


Луи XVI

През 1913г. е подписан Букурещкият мирен договор, с който се слага край на Междусъюзническата война.

България отстъпва на Румъния областта на север и изток от линията Тутракан—Екрене, включително двете селища (чл. II). София признава за сръбски териториите на запад от вододела на Вардар и Струма заедно с горното поречие на Струмешница (чл. III). Българо-гръцката граница е прокарана по билото на Беласица на изток до устието на Места (чл. V). Така в пределите на Гърция влизат редица градове и области, завзети от българите през войната с Османската империя – Кукуш, Сяр, Драма и Кавала.

С чл. VI на договора българското правителство се задължава да сведе в кратък срок армията си до мирновремения ѝ състав. Демобилизацията трябва да бъде извършена ден след като армейските щабове на страните по договора си разменят официални съобщения за подписването му.

Изтеглянето на чуждестранните войски от българска територия трябва да започне след разпускането на българските запасняци и да продължи най-много 15 дни (чл. VII). Дотогава румънската армия остава зад демаркационна линия между Свищов и Ловеч (на изток), Лом и Берковица (на запад), Арабаконак, Мирково и Златица (на юг).

В срок от две години (до 1915) България трябва да срине всички укрепления по новата граница с Румъния и се ангажира да не строи нови около Русе, Шумен и в 20-километров периметър от Балчик (чл. II).

Договорът урежда размяната на военнопленниците „по възможност в най-скоро време“ и финансови компенсации за разходите по издръжката им (чл. IX). Определя се 15-дневен срок за ратифициране на договора и обмен на ратификациите (чл. X). Предвиждат се също смесени комисии за подялба на имуществото и капиталите на общините, разделени от новите граници (чл. II, III, V).

През  1915 г. е осъществен е успешен пробен полет на първия български аероплан в Божурище, построен от изобретателя Асен Йорданов.

Паметникът преди демонтирането му

През 1987 г. официално е открит паметникът 1300 години България, разположен в градинката пред Национален дворец на културата в София. Заради бързото строителство на паметника той се руши доста бързо и след 1990 година става във все по-лошо състояние. 

Автори на проекта са: проф. Валентин Старчев (скулптор, автор на композицията), арх. Александър Баров (архитектурно оформление), арх. Атанас Агура (оформление на околното пространство), арх. Владимир Роменски, арх. Александър Брайнов, инж. Румен Младжов (конструкции), инж. Милчо Брайнов (консултант при конструктивните решения). 

Заради построяването му са премахнат паметникът на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк.

През 2017-а паметникът е демонтиран и на негово място е върнат лъва част от мемориала на загиналите от Първи и Шести софийски пехотен полк.

През 1991г. по време на обновителни дейности се срутва най-високата в света конструкция – мачтата на Варшавското радио (висока 646,176 метра). При инцидента загиват трима души, а 12 са ранени.

През 2000 г. се ражда 6-милиардния жител на планетата Земя. ООН тогава избраха Аднан Невич, роден в Сараево, като бебето, представляващо шестмилиардния жител на планетата.

Роден е бившият премиер на България Кимон Георгиев. Рожден ден празнуват испанския актьор Антонио Бандерас, българският актьор Георги Стайков.

В България се отбелязва Професионален празник на готвачите. Той се отбелязва от 2005-а година.