Днес 12 септември 2020 г. програмистите по света празнуват своя професионален празник. Той се празнува всяка година на 256-ия ден от годината. Изборът на това число, е обяснено от факта, че това е максималният брой стойности, които може да се кодират с помощта на един байт. 256 е 2 на осма степен - толкова са значенията, които може да приеме един байт. 

В наше време всеки ползва компютър, но това не го прави програмист. От друга страна, почти всяко електронно устройство от дистанционното управление до сложните работни установки с програмно управление са създадени от програмисти. Ние постоянно се срещаме и използваме нещата, които са създадени от програмисти от резервацията на полета до комуникацията в социалните мрежи. Дали гледаме телевизор, слушаме музика, разговаряме по телефона, четем онлайн - ние ползваме продукт създаден от програмисти.

У нас българските програмисти могат да се почерпят на още един ден. Това е 4 октомври – рождената дата на Джон Атанасов. Според правителството, обявяването на датата за професионален празник на компютърните специалисти у нас ще бъде стимул за работата им и признание за постиженията им.

Цар Борис III връчва бойно знаме на Военното училище.

Националният военен университет „Васил Левски“ е военно висше училище с 3 факултета в градовете Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия, България. Макар че получава статут на висше училище едва през 1924 г., университетът е висшето учебно заведение с най-дългата история в България като продължител на Военното училище, основано в Пловдив през 1878 г. През април 1924 г. с Указ № 12 на цар Борис III училището получава статут на специално висше учебно заведение, а на 12 септември 1925 г. при производството на 44-ти випуск царят връчва официално на неговия началник подполковник Дамян Велчев второто бойно знаме на училището.

Английският мореплавател Хенри Хъдсън открива реката Хъдсън.

Хенри Хъдсън е английски мореплавател и изследовател. По време на 3-тото си плаване през март – септември 1609 г. той достига и изследва източните части на Северна Америка. На 12 септември той плава по реката след откриването на остров Манхатън. Реката е била преплавана и преди Хъдсън, но е сметната за естуар. Реката носи името на самия мореплавател.

На този ден рожден ден празнуват:

Аня Пенчева – българска филмова и театрална актриса. Родена е в Смолян на 12 септември 1957 г. Завършва актьорско майсторство при професор Сашо Стоянов във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1980 г. Работила е в Народен театър за младежта (1980-1987) и Народен театър „Иван Вазов“. През 2002 г. получава и наградата „Аскеер“ за поддържаща актриса за ролята в „Похапване с приятели“. Има пано с нейните отпечатъци на Стената на славата пред Театър 199.

Петър Лесов - български боксьор и треньор по бокс. Той е най-младият български олимпийски шампион. Стъпва на върха на славата само на 19 години. През 1979 г. Петър става световен шампион за младежи в Япония. Печели в категория до 51 кг на игрите в Москва 1980 г. Следват две европейски титли – 1981 и 1983 г., и два златни медала от турнира „Странджа“. През цялата му кариера в националния отбор негов треньор е Николай Джелатов. Заради болест е принуден да прекрати състезателната си кариера едва на 24 години. През 1985 г. Петър Лесов започва работа като треньор в ЦСКА и помощник-треньор на националния отбор. На последната длъжност, с известни прекъсвания е до 2004 г. Помагал е в подготовката за мачове на известни имена в професионалния бокс като Тончо Тончев, Александър Владимиров, Мартин Кръстев. От 2005 г. е старши треньор на Боксов клуб ЦСКА. Старши треньор на националния отбор (2007 – 2011).