21 март е Международният ден срещу расовата дискриминация. На този ден през 1960 г. 69 демонстранти срещу апартейда в Шарпвил, ЮАР, са убити от полицията. Много от тях застреляни в гръб. Сред убитите има жени и деца. 180 души са ранени. А в демонстрацията участват 7000 души.

Декларацията на ООН от 20 ноември 1963 година тържествено утвърждава необходимостта от бързо премахване на расовата дискриминация в целия свят, във всички нейни форми и прояви, както и от осигуряване на разбиране и зачитане на достойнството на човешката личност. Мотото, под което се чества 21 март, е "Обединени в борбата срещу расизма: равенство, достойнство, справедливост”.

Днес е и Международният ден на кукления театър. Инициативата е на Международния съюз на куклените театри към Организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО).

Интересен факт е, че най-старият писмен документ, в който се говори за куклен театър, е опитът за автобиография на древногръцкия писател Ксенофонт, датиран около 400-ата година преди новата ера. В България кукленият театър е основан през 1946 година от Мара Пенкова с нейни лични средства. Само две години по-късно е гласувана и държавна субсидия в подкрепа на трупата, която получава статут на първия Държавен професионален театър в България.

Днес е и Денят на хората, болни от синдром на Даун. Състоянието е известно и като тризомия - допълнителна хромозома в 21-вата двойка. Английският лекар генетик Джон Лангдън Хейдън Даун описва синдрома през 1866 г. давайки му определението „монголизъм“. Синдромът обикновено се проявява в резултат на грешка при клетъчното делене. Няма обяснение за причината това да се случва.

Противно на схващанията, децата, засегнати от това заболяване, не са умствено изостанали. Често при тях се наблюдават хипотироидизъм, сърдечни нарушения, нисък мускулен тонус, но тези проблеми се преодоляват с медикаменти и физиотерапия. Нарушения на зрението и слуха се проявяват при около 30% от децата със Синдром на Даун. Статистиката сочи, че 80% от бебетата с генетичното заболяване са родени от жени под 35 годишна възраст.

През 1945 година България и Съветският съюз приключват успешно отбраната на северния бряг на река Драва след Дравската операция. Тя е част от отбранителната Балатонска операция на Червената армия. На Първа българска армия с командващ ген.лейтенант Владимир Стойчев е поставена задача за упорита отбрана по северния бряг на река Драва.

Хитлеристкото настъпление има за цел да отвлече главните съветски сили от Берлин, да обкръжи и унищожи двете армии и да достигне река Дунав. Вермахтът нанася три удара, като основният е между езерата Балатон и Веленцейто по направление на Дунафьолдвар, а другите два - по направление на Печ и през река Драва.

Успешното провеждане на Дравската операция проваля настъпателните планове на Вермахта, спомага за създаване на условия за настъпателната Виенска операция на Червената армия и по този начин ускорява края на войната. Победата при Драва допринася и за бойния престиж на българската армия.

Загубите на българската армия наброяват 1614 убити, а ранените са около 2500.

 

През 1963 година е закрит затворът Алкатрас. На еноименният остров, разположен съвсем близо до Сан Франциско, първоначално имало морски фар. По-късно той бил превърнат във военна база, но това се оказало икономически неизгодно. Затова през 1907 година зданието, намиращо се на острова, било превърнато във военен затвор, а през 30-те години - във федерален.

 

В Алкатрас са държани някои от най-опасните престъпници на САЩ през 1930-те и 1940-те години. Един от тях е Ал Капоне.

През годините са регистрирани 36 опита за бягство, като до скоро се смяташе, че повечето "смелчаги" са намерили смъртта си в ледените води на океана. Твърди се обаче, че един от тях може би се е увенчал с успех. На 11 юни 1962 година Франк Морис и братята Джон и Кларънс Енглин успяват да пробият дупка в стената, която води към служебен тунел. Вместо себе си, в килиите бегълците оставят кукли, които предварително са изработили от картон. Напускат затвора по служебния тунел и се опитват да преплават залива върху плот, който по-рано са изработили от гумирани наметала.

 

Властите са убедени, че тримата са се удавили. Но роднини на братята Енглин твърдят, че по-късно са получили от тях картичка, която е изпратена от Южна Америка. Наскоро в медиите се появи информация, че лицата на двамата са били засечени от изкуствен интелект, при обработка на снимки от Бразилия.

Днес затворът е превърнат в музей и се посещава от хиляди туристи всяка година.

 

През 1999 година Бертран Пикар и Брайън Джоунс стават първите хора, обиколили Земята с балон. Пътешествието продължава 19 дни, 21 часа и 47 минути, или общо 478 часа. Двамата тръгват на 1 март от Швейцария и кацат в Египет. Изминават 45 755 километра. Джоунс получава няколко награди за постижението си. Швейцарецът Пикар пък се захваща със следващия си проект, наречен „Слънчев импулс“.

 

21 март е рождената дата на публициста Боян Обретенов, актрисата Искра Радева, актьорите Гари Олдман и Матю Бродерик, политикът Ангел Джамбазки, футболиста Роналдиньо, певицата Емилия, сноубордиста Иван Ранчев и актьора Петър Байков.