Ханибал разгромява римляните

Картагенският пълководец и до ден днешен е смятан за един от най-добрите военни стратези заради множеството си победи над римляните по време на Втората пуническа война. През 217 година пр. Хр. се състои битката при Тразименското езеро, в която картагенците организират една от най-големите и успешни засади във военната история. Той успява да затвори противника си между планините и езерото в днешна Италия и да го обгради с войската си. Изгревът е посрещнат с най-позорното поражение над римската армия. 15 000 от тях биват убити, а 10 000 успяват да избягат. Ханибал губи 2 500 войници в битката. Ранените латини той освобождава, а римляните окавава.

Военната стратегия му носи и още една важна победа на следващата година, когато Ханибал обкръжава 80 000 бойци. Край крепостта Кана той унищожава армия, два пъти по-голяма от собствената му.

Москва е изпепелена от пожар

През 1547 година голям пожар обхваща града. Той стига дори до Кремъл. Жертвите са над 3 000, а около 80 000 души напускат Москва, след като остават без дом.

Стихията опустошава града само няколко месеца след коронацията на Иван IV Грозни. Започва да се разпространява слух, че отговорни са роднините му по майчина линия от рода Глински. Стига се дори до бунт, в който Юри Глински бива убит с камъни пред катедрала „Успение Богородично“ . Свидетел става тогавашния Митрополит Макарий. Самият той едва успява да се спаси от огъня, като се спуска с въже от църквата в Москва река.

Първата Велика масонска ложа

Тя е създадена през 1717 година в Лондон. Според Дейвид Стивънсън произходът на масонството обаче не би следвало да се търси в английската столица, а в няколко шотландски града. 

Отличителна особеност, по които се познават първите масони, са слънчевите часовници, поставени на фасадите на къщите им. Те нямат практическо значение в Шотландия, където слънцето не изгрява често. Окултни символи са изобразени и върху запазените надгробни плочи на масоните. Стивънсън привежда много доказателства, но въпреки това повечето учени смятат, че рождената година на масонството е 1717. 

Тогава четири ложи се обединяват във Велика ложа на Англия в лондонската кръчма „Гъската и скарата”. Осем години по-късно в нея попадат 64 ложи. 

Наполеон настъпва към Русия

Събитията от 1812 година остават в руската история като Отечествената война. За французите това е „руската кампания”, начената от Наполеон. Армията за завоевателя обаче претърпява пълен разгром. На следващата година той започва военни операции в Полша и Германия. Една от основните му цели е възраждането на независимата полска държава.

Краят на войната бележи и края на глобалния конфликт, предизвикат от владетеля. Той абдикира, а впоследствие е заточен на остров Света Елена, където умира.

 

Първи официален доклад за НЛО

През 1947 година американският бизнесмен Кенет Арнолд съобщава за 9 ярки обекта, които прелетели с "невероятна скорост". Медиите бързо разпространяват новината. По-късно очевидецът обяснява, че обектите били във формата на чиния. Така се заражда и терминът "летяща чиния".

Хиляди сигнали за НЛО се подават, след като Арнолд оповестява какво е видял. Повечето от тях са в САЩ. Службите за сигурност започват да разследват част от тях. Оказва се, че някои от сигналите заслужават внимание. 

Берлинската блокада

Тя е една от първите сериозни кризи на Студената война. Съветствият съюз блокира достъпа до окупационните зони в Берлин на Франция, Великобритания и САЩ на 12 май 1948 година. Така 3 милиона души остават в изолация и са обречени на лишения, ако трите държави не се откажат от окупационните си зони. През следващите 11 месеца САЩ, Великобритания и Франция предприемат хуманитарна акция, като доставят 2 326 406 тона храни, въглища и провизии в отцепената част на германската столица. Обособява се въздушен коридор. СССР вдига блокадата на 11 май 1949 г.