На този ден: Поставен е основният камък на българската Желязна църква в Истанбул

Състои е се най-голямата морска битка

25.10.2022 07:20 940 0
На този ден: Поставен е основният камък на българската Желязна църква в Истанбул

През 1859г. в Истанбул е поставен основния камък на Желязната църква от княз Никола Богориди. Църквата е направена от готови железни елементи. Църквата Свети Стефан е единствената православна желязна църква. Представлява трикорабна базилика с кръстообразна форма и красиви орнаменти. Олтарът е обърнат към Златния рог, а над притвора се издига 40-метрова камбанария. Храмът е създаден в края на XIX век и струва на българската държава над 1 милион франка.

„Свети Стефан“ е резултат от експериментирането с железни църкви във втората половина на XIX век. Преносимите железни църкви са британско изобретение и са използвани за отдалечените британски колонии като Австралия. Създателят на Айфеловата кула, френският инженер Густав Айфел също изработва железни църкви, които са изпращани във Филипините и Перу. Днес „Свети Стефан“ е една от малкото оцелели железни църкви в света.

В двора на „Свети Стефан“ са погребани българските църковни дейци Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Мелетий Велешки и Паисий Пловдивски. Църквата функционира и до ден днешен. 

През 1878г. в Сливен е учредено първото в България дружество на Червения кръг.  

През 1930г. в София се състои венчаването на цар Борис III с италианската принцеса Джована Савойска. Принцеса ражда бъдещия престолонаследник Симеон и княгиня Мария Луиза. Борис III умира през 1943г. и е наследен на поста от цар на България от Симеон, който тогава е непълнолетен и царува с регенство. След идването на комунизма Джована Савойска, Мария Луиза и Симеон са изпратени в изгнание в Египет. Джована Савойска умира през 2000г. в Португалия. 

През 1936г. Адолф Хитлер и Бенито Мусолини създават Римо-Берлиската ос. Впоследствие тях ще се присъединят и Япония, България, Унгария, Румъния. Силите на Тройната ос обаче ще загубят Втората световна война. 

През 1944г. в Битката в залива Лейте се състои най-голямата морска битка в историята. Във Филипините Имперския японски флот и флота на САЩ провеждат битка, в която за първи път се използва атака на камикадзе. Убити са над 12 500 японци, а от силите на САЩ загиват 3000. САЩ и Австралия успяват да победят. 

През 1955г. в САЩ започва производството на първата микровълнова фурна. Първата битова микровълнова фурна серийно производство е пусната на пазара от японската фирма Sharp през 1962 г.

Навършват се 140 години от рождението на испанския художник Пабло Пикасо. Рожден ден празнува певицата Кейти Пери.

 
 
Изпрати новина