През 1868г. формираната чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа прекосяват Дунава край село Вардим и влизат в България в опит за вдигане на общонародно въстание. За три дни влизат в три боя с башибозуци и редовна войска. Успяват да отблъснат атаките, въпреки че врагът ги превъзхожда по численост.

На 9 юли, близо до село Вишовград, Търновско, биват атакувани от 4-хилядна армия. На моменти се стига до ръкопашен бой с многочисления враг и броят на боеспособните четници намалява до 85 човека. Дочакала нощта, четата се изтегля на север и с обходен маньовър поема към планините, но не успява да скрие следите си.

На 13 юли достигат до село Дебел дял, където оставят ранените. Останалите успяват да достигнат Стара планина, като група от 14 – 15 човека изостава и се отделя. Последните тридесетина души, начело с Хаджи Димитър на 18 юли 1868 г. стигат връх Бузлуджа, където са обградени от редовни турски части в състав около 700 човека. Сражението продължава повече от три часа, на остатъците от четата са нанесени тежки загуби, в яростния бой е убит и Хаджи Димитър. Оцелелите десетина четници правят опит да пробият кордона на турските войски, но от тях се измъкват само четири човека. Войводата Стефан Караджа умира на 31 юли от раните си в затвора.

Първата успешна ваксинация е направена през 1885г. В началото на 80-те години на 19-ти век Луи Пастьор изследва фаталната за хората болест бяс. Той успява да създаде и ваксина срещу вируса, който я причинява. Първата успешна ваксинация е през 1885 година. Тогава основоположникът на микробиологията спасява живота на 9-годишния Жозеф Майстер, който бил ухапан от бясно куче.

Откритието получава международна известност. Две години по-късно е открит Института „Пастьор“, чиято първоначална цел е борбата срещу бяса. Луи го оглавява до смъртта си. 

Днес се отбелязва Световният ден на целувката. Той за първи път се празнува във Великобритания през 1988 година. Не е ясен произходът, но някои я свързват с ритуала, при който бозайниците хранят малките си в устата. Смисълът и значението ѝ са тема за размисъл предимно на поети и музиканти, но и някои учени. Установено е, че честото целуване удължава живота с около пет години. Нещо повече - то ни прави по-щастливи. Причината е, че, когато се целуваме, тялото ни отделя огромно количество от хормона на щастието - ендорфин.


Петър Младенов

През 1990г. първият президент на България Петър Младенов подава оставка след обществен натиск, заради изречената фраза „По-добре е танковете да дойдат“. Младенов е на поста от 3 април 1990г. до 6 юли 1990г. Проведени са първите демократични избори в България и на 1 август 1990г. за президент е избран Желю Желев. 

Българският град Велинград отбелязва своя празник днес. Отбелязва се всяка първа събота на юли. С Решение 158 от 23 януари 1948 г. и Постановление 4 на Министерски съвет, обнародвано на 5 февруари 1948 г., селата Лъжене, Каменица и Чепино се обединяват в едно селище, обявено за град – Велинград.

Рожден ден празнуват президентът на САЩ Джордж Буш - младши, актьорът Силвестър Сталоун и актрисата Ева Грийн


Силвестър Сталоун