Ръководителят на Френската революция Жан-Пол Марат е убит във ваната на собствената си баня от Шарлот Корде през 1793 г. Шарлот е френска благородничка и член на противникова политическа формация.

Жан-Пол е един от вдъхновителите на свалянето на монархията и на Септемврийските кланета – разправата на тълпата със задържаните в парижките затвори. Заради радикалните му призиви и действия срещу него започва съдебен процес, който с оправдателната си присъда само увеличава неговата популярност.

През последната година от живота си е депутат в Конвента.

През 1837г. Кралица Виктория става първият крал на Обединеното кралство Великобритания и Ирландия (по-късно преименувано на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия), който се настанява в Бъкингамския дворец в Лондон. И до ден днешен в двореца се помещава кралят на Англия. 

След Виктория крале са Едуард VII, Джордж V, Едуард VIII, Джордж VI. От 1952г. кралица на Англия е Елизабет II, която и до днес е на поста. 

В основата на днешния дворец е сграда, построена за херцога на Бъкингам през 1703 г. Дворецът съдържа 77000 m². На първия етаж в центъра е разположена музикалната стая. В задната част на двореца има голям парк – градина, заедно с езерото е най-голямата частна градина в Лондон.

През 1878г. е подписан Берлинският договор, който урежда промените на Балканите след Руско-турската война. Санстефанският договор, с който се слага край на войната, изостря отношенията между Русия и останалите Велики сили. Основното противоречие се състои в предварителното съгласие на Русия на Балканите да не се създава голяма държава.

Берлинският договор дава пълна независимост на Сърбия, Румъния и Черна гора, но ги задължава да поемат част от държавния дълг на Османската империя. Договорът запазва в общи линии статута на Княжество България. Новата българска държава се поставя във васална зависимост от Османската империя и се задължава да ѝ плаща ежегоден данък, но има собствено правителство и войска, а османската армия няма право да навлиза в нейната територия.

Автономията на Източна Румелия е по-ограничена. Областта се управлява от главен управител, назначаван от Високата порта и одобряван от Великите сили с петгодишен мандат. Държавното устройство на областта трябва да бъде уредено от европейска комисия.

Част от системата, установена с договора, е напълно разрушена на 22 септември 1908 г., когато България обявява независимостта си, а Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.

През 1994г. в САЩ България за първи и за момента единствен път играе на полуфинал на Световното първенство по футбол. Националите водени от Димитър Пенев играят срещу Италия само ден след рождения ден на Стратега от Мировяне. Роберто Баджо отбелязва два гола за италианците през първото полувреме в 21-а и 25-а минути. Стоичков от дузпа в края на полувремето връща един гол за България. 

През втората част игра с ръка на Костакурта в наказателното поле е подмината от главния съди и България не получава втора дузпа и отпадна на полуфиналите. 

Италия губи финала от Бразилия след дузпи, а България играе срещу Швеция за третото място и губи с 0:4, но тогава все още се дават бронзови медали и на четвъртия в крайното класиране на световни първенства.

Рожден ден празнува рожден ден Харисън Форд, а през 2009г. умира Никола Станчев първият българин спечелил златен олимпийски медал.