Българската православна църква почита на 2 август по стар стил паметта на св. пророк Илия - един от най-великите измежду старозаветните праведници. Чества се също и денят на Илинденско- Преображенското въстание. В българския народен календар Илинден е най-големият летен празник по време на жътва и вършитба. Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека, а морето взима жертви на този ден. От днес времето се обръща, започват да духат есенните ветрове, излизат вълнения и мъртво течение.

Имен ден празнуват Илия, Илиян, Илико, Илина.

"1903 г. – Избухва Илинденско-Преображенското въстание организирано от Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация и местните българи."

 

Илинденско-Преображенското въстание е организирано от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО). То избухва на 2 август (нов стил) 1903 година в Македония и на 19 август (нов стил) 1903 година в Одринско. Въстанието отбелязва връхна точка в националноосвободителната борба на македонските и тракийските българи. По данни на ВМОРО, заради потушаването на въстанието 30 000 души от засегнатите региони на Османската империя бягат в България.

"1870 г. – В Лондон е открит железопътният тунел Тауър под река Темза, което е първото метро в света."

Първата метролиния е била построена в Лондон през 1863 година, открита е на 2 август и е била малко по-дълга от 5 km. Първоначално композициите в него са били теглени от парен локомотив, който изпълвал с черен дим тунелите вследствие на не добра вентилация. По-късно, през 1890 година, в Лондонското метро е била построена и първата електрическа линия. През 1891 година подобно съоръжение е било построено и в Глазгоу, Шотландия.

"1802 г. – Наполеон I Бонапарт е обявен от Френския сенат за пожизнен консул на Франция, което му дава правото да посочва своя наследник."

"1980 г. – Бомба експлодира на жп гарата в Болоня (Италия), убивайки 85 души и ранявайки над 200."

 

Родени:

Исабел Алиенде е чилийска писателка, една от най-известните съвременни романистки. През 1990-те години всяко ново заглавие я поставя в челната десетка на най-продаваните автори в света. Родена е на 2 август 1942 г. в Лима, Перу.

Алиенде сама обявява романите си „Къщата на духовете“„Дъщеря на съдбата“ и „Портрет в сепия“ за трилогия, макар фабулно да не са точно това.

Макс Райт е американски актьор. Най-известен е с ролята си на Уили Танер в комедийния сериал „Алф“.

 

Починали:

Софроний Врачански е български духовник, врачански епископ, народен будител и пръв последовател на делото на Паисий Хилендарски. В началото на XIX век той е приеман от руското и румънското правителство за основен представител на българската общност. Автор е на сборника „Неделник“ – първата печатна книга на новобългарски език. Канонизиран е за светец от Българската православна църква през 1964 година.

Александър Греъм Бел е северноамерикански учен, изобретател на телефона и бизнесмен от шотландски произход, основоположник на телефонията, основател на компанията Bell Telephone Company, предопределил цялото по-нататъшно развитие на далекосъобщенията в САЩ, а и в останалия свят.