През 1349 г. 6 хиляди евреи са убити в Майнц след обвинението, че са болни от чума.

През 1891 г. Томас Едисон патентова кинокамерата. “През 1887 г. ми хрумна идеята да конструирам апарат, който да бъде за зрението това, което е фонографът за слуха. Който да може да записва и възпроизвежда едновременно звук и движение” и през 1891 г. идеята му се осъществява.

През 1912 г. Аляска става територия на САЩ.

През 1944 г. Правителството на България издава нареждане войските на Нацистка Германия да напуснат територията на страната; в съответствие с нареждането започва обезоръжаване на германските войници и до 7 септември е отнето оръжието на 15 000 от тях.

През 1949 г. влиза в сила договорът, с който се учредява НАТО. Тогава влиза в сила договорът за създаването на Североатлантическия пакт НАТО подписан четири месеца по-рано на 4 април 1949 г. Още тогава е обявено, че това ще е алианс за защита на сигурността и ценностите. Възприема се като ценностна общност на свободни демократични държави. В преамбюла на североатлантическия договор страните участнички се обявяват за мир, демокрация, свобода и върховенство на закона. За да осигурят техните сигурност и благоденствие те се задължават да съгласуват действията си по политиката за сигурност и да се подкрепят взаимно.

През 1966 г. в СССР е изстрелян космическия апарат Луна 11. Луна 11 е космически апарат, изстрелян от СССР по програмата Луна с цел изследване на Луната. Апаратът е ускорен към Луната след извеждане в околоземна орбита на 24 август 1966 г. Осъществено е влизане в окололунна орбита в 21:49 ст. време на 27 август. Основните цели на мисията са изучаване на гама и рентгеновите емисии на Луната с цел установяване на нейния химичен състав, наличие на гравитационни аномалии; концентрация на метеоритни потоци в близост до Луната, както и интензивността на радиацията съставена от различни елементарни частици в окололунното пространство.

През 1981 г. Марк Дейвид Чапман е осъден на доживотен затвор без право на замяна през първите 20 години за убийството на Джон Ленън.

През 1995 г. излиза операционната система Windows 95 на Microsoft. Майкрософт пуска на пазар своята нова операционна система, която е абсолютно революционен продукт, в сравнение с предходните. Бюджетът за реализиране на рекламната кампания се равнява на 250 милиона долара.

През 2006 г. международният астрономически съюз променя определението за „планета“, съгласно което Плутон вече се смята за планета-джудже. До 24 август 2006 г. Плутон е класифициран като деветата планета от Слънчевата система. Поради малките си размери, наклона на орбитата спрямо слънчевия екватор и ексцентричната си орбита, заради която понякога се намира по-близо до Слънцето от Нептун, винаги е имало спорове дали Плутон трябва да се разглежда като планета.

Родени на този ден са известният бразилски писател Паулу Коелю, американският актьор Чад Майкъл Мъри, познат с ролята си в сериала „Самотно дърво на хълма”, британският актьор Рупърт Гринд, известен с ролята си в „Хари Потър” като Роналд Уизли.