През 325 г. Никейският събор определя правилата за изчисляване на датата на Великден в християнската църква.

През 1768 г. Джеймс Кук започва първата си експедиция. В края на август 1768 година Джеймс Кук отплува с прочутия си кораб "Индевър". Не открива тайнствената "Южна земя", но достига бреговете на Огнена земя, Таити, Нова Зеландия и източното крайбрежие на Австралия, наричана навремето "Нова Холандия". Картографи, учени и художници, които са част от екипажа на "Индевър", препарират и изготвят рисунки на всяко непознато животно и растение. Самият Джеймс Кук картографира сушата и изработва удивително точни географски карти. С което на практика полага основите на последвалия британски колониализъм.

През 1819 г. В Швейцарските Алпи е намерен извор, наречен Саския, чиято вода се счита за най-чистата и с най-добър минерален състав в света.

През 1875 г. Осъществено е първото преплуване на Ла Манша – от британеца Матю Уеб. Капитан Матю Уеб е първият регистриран човек, който плува Ламанша за спорт без използване на изкуствени помощни средства. Уеб е преплувал от Дувър до Кале за по-малко от 22 часа. Това го прави знаменитост и той изпълнява много каскади публично. Загинал е опитвайки се да плува във водовъртежа на бързеите под Ниагарския водопад, подвиг, обявен за невъзможен.

През 1940 г. Британски самолети бомбардират за първи път Берлин през втората световна война.

През 1960 г. В Рим са открити XVII Олимпийски игри.

През 1978 г. В Испания е отменено смъртното наказание в мирно време.

През 1989 г. Космическия апарат на НАСА Вояджър 2 минава край Нептун, последната голяма планета, преди да напусне Слънчевата система.

През 1991 г. Беларус обявява независимост от СССР.

През 1993 г. В Асама (Индия) побеснял слон прегазва и убива 44 души.

През 2003 г. Петдесет и двама души са убити при терористичен бомбен атентат в Мумбай, Индия.

Родени на тази дата са: актьорът и продуцент Шон Конъри, американската актриса Блейк Лайвли, един от основателите на рок групата „KISS” Джийн Симънс.

Сър Томас Шон Конъри е шотландски актьор и продуцент. Работил е в театъра и в телевизията. Участвал е в повече от 70 филма, сред които екранизациите на Иън Флеминг, където Шон Конъри изиграва главната роля – Джеймс Бонд.