• 1795 г. – Обесена е Злата Мъгленска, след като е измъчвана зверски от османците, заради отказа ѝ да приеме мохамеданството; канонизирана е за светица.

    Според житието на светицата млад турчин я издебва и отвлича. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се омъжи за него. Тя не скланя дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра.

    Умира на 18 октомври 1795 г., след като турците дълго и безмилостно я изтезават, а след това я обесват и насичат тялото ѝ на късове.

    Българската православна църква почита паметта ѝ на 18 октомври всяка година. Цариградската патриаршия, както и Гръцката православна църква, Сръбската, Руската, Македонската и други църкви я честват на 13 октомври, както е записано в основния източник на житието ѝ – „Нов мартирологий“ на преподобни Никодим Светогорец.

     

    1810 г. – Битка при Ловеч.

    1867 г. – САЩ влиза във владение на Аляска, след като я купува от Русия за $7,2 милиона.

    1890 г. – Основан е град Виндхук, Намибия.

    1892 г. – Открива се първата платена далекосъобщителна телефонна линия Чикаго – Ню Йорк.

    1918 г. – В Париж е обявена декларация на президента на САЩ за даване на независимост на Чехословакия от Австро-Унгария.

    1922 г. – Създадена е британската радиостанция Би Би Си (BBC).

    1944 г. – Втората световна война: Червената армия нахлува в Чехословакия.

    1945 г. – СССР получава планове на американската атомна бомба от Клаус Фукс.

    1967 г. – Съветският космически апарат Венера 4 каца на Венера и става първият апарат, който измерва атмосферата на друга планета.

    1981 г. – Открит е Античният театър в Пловдив

    Античният театър на Филипополис е сред най-добре запазените антични театри в света и сред основните туристически атракции на Пловдив.

    Построен е по времето на римския император Марк Улпий Траян (98 – 117) сл. Хр. и е разкрит при археологически разкопки от 1968 до 1979 г. от Археологически музей Пловдив. Разположен е между Джамбаз тепе и Таксим тепе. Театърът на Филипопол e единствената запазена антична театрална сграда по българските земи. Сградата е адаптирана за съвременния културен живот на Пловдив и в нея се провеждат различни по характер спектакли за около 3500 зрители. Обявен е за археологически паметник в брой. 6 на Държавен вестник от 1995 г.

    Античният театър е известен погрешно като „Амфитеатъра“, което е друг вид антична постройка (амфитеатър).

     

    1991 г. – Азербайджан обявява независимост от СССР.

 

Родени:

Жан-Клод Камий Франсоа Ван Варенберг, по-известен като Жан-Клод Ван Дам, е белгийски актьор, майстор по бойни изкуства, филмов производител и боен хореограф, който е известен с екшън филмите си, от които най-известни са Ченге във времето и Универсален войник. Неговият белгийски произход и специфичната му физика, му дават и прякора Мускулите от Брюксел. Той е от поколението филмови герои, които въплъщават типичния филмов екшън герой, също като Силвестър Сталоун, Арнолд Шварценегер, Брус Уилис, Чък Норис, Стивън Сегал, Уесли Снайпс, Долф Лундгрен и Чарлс Бронсън

Сергей Виталевич Безруков е руски актьор и политик, член на Висшия съвет на политическата партия „Единна Русия“. Той е водещ актьор в театър „Табакерка“ под ръководството на Олег Табаков. Безруков е най-младият лауреат на Държавната премия на Русия. Народен артист на Русия от 2008 година.

От 2000 до 2015 година е женен за актрисата Ирина Безрукова. В 2013 година в излиза наяве фактът, че Сергей Безруков има тайно вече две малки деца от актрисата Кристина Смирнова. В 2016 година се жени са режисьорката Ан Матисън.