През 1613г. Театър "Глобус" в Лондон изгаря до основи, след като сценично оръдие гръмва непредвидено по време на пиеса и подпалва покрива на театъра. 

През 1614 г. на неговото място е построен втори театър "Глобус", който е затворен през 1642 г. През 1997 г. сградата на театъра е възстановена по запазени описания и разкопки. Тя се намира на около 200 м от първоначалното ѝ местоположение.

През 1882г. е издигнат Руския паметник в София. Той е първият паметник, построен в столицата на освободеното от османско владичество Княжество България. Намира се на пътя, по който Осман Нури паша бяга от София към Перник на 22 декември 1877 г. Паметникът е издигнат на 29 юни 1882 г. със средства, събрани от руския народ.

Не е известен проектантът, но предположенията са за архитект Вокар (проектирал паметници в Добрич, Плевен, Разград, Свищов и др.) или академик В. Йосифов Шервурд (автор на проекти за паметници в Плевен). Паметникът представлява обелиск: четиристенна пирамида с пресечен връх над постамент от три стъпала. От източната страна на обелиска стои мраморен релеф на руския държавен герб и руския военен орден за храброст „Свети Георги“ (Георгиевски кръст).

През 1947г. е открита първата редовна линия за въздушен транспорт между София и Бургас на Дирекция въздушни съобщения.

На 29 юни 1947 г. на летище Враждебна министър-председателят Георги Димитров открива първата гражданска въздушна линия София-Бургас. Първият екипаж летял по тази линия е в състав Стефан Тосунов - пилот, Тодор Гургулиев - борден механик и Павел Александров - борден радист. Редовните полети започват от 1 юли 1947 година. Месец по-късно започват полети по линията София-Варна и временни полети по линията София-Пловдив за обслужване на гостите на Международния панаир в Пловдив. Закупени са и три броя от познатите на българските авиатори Юнкерс Ju 52/3m, модернизирани и произведени от френската фирма Atelier d`Avion Coulombe с наименованието AAC.1 Toucan, приети в Париж и транспортирани до София от български екипажи. През есента на 1947 г. са закупени три едномоторни самолета По-2 за нуждите на санитарната авиация. Тези машини по-късно са основните самолети на създадената селскостопанска авиация. Закупени са и два самолета Ли-2п, с които е положено началото на българските международни линии.

През 1986г. световен шампион по футбол става Аржентина. На финала на Мондиала в Мексико аржентинците побеждават с 3:2 Германия и печелят първенството. 

Роден е авторът на "Малкия принц" френският писател Антоан дьо Сент-Екзюпери. Рожден ден празнува американската певица Никол Шерцингер


Екзюпери

Умира американската актриса Катрин Хепбърн в катастрофа загива вокалистът на българската група "Сленг" Димитър Екимов.

От 2004г. по инициатива на Международната комисия за опазване на река Дунав 29 юни е избран за ден на река Дунав. Тя е единствената голяма река в Европа, която тече в посока от запад на изток и се влива в Черно море. Освен това Дунав е реката, която протича през най-много държави в света – 10 на брой (Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна.), а водосборният ѝ басейн се простира освен на териториите на горните 10 държави и на териториите на още 9 държави (Швейцария, Италия, Чехия, Полша, Словения, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Косово). Дължина 2852 km. Площ на водосборния басейн 817 000 km².

Днес се отбелязва в България и Деня на безопасността на движението по пътищата