18 февруари се чества у нас като Ден на радиотехническите войски. Празникът се отбелязва за първи път през 1993 г.
На този ден през 1952 г. със Заповед 108 на министъра на народната отбрана се реорганизира съществуващата тогава Служба за въздушно предупреждение и се създава първата в страната радиотехническа част.

През 922 година приключва битката при Пиги. Голямото сражение между българи и византийци в покрайнините на Константинопол завършва с победа за България. Няколко години по-рано цар Симеон постига големи победи срещу Византия. Симеон успява да завземе Адрианопол и удържа победа при Пиги. Тогавашният регент, провъзгласил се за съимператор - Роман Лакапин, изпраща войска срещу армията, предвождана от кавхан Теодор Сигрица. Атаката на българите е неудържима и византийците бягат в опити да се доберат до корабите. По-голямата част от ромейската армия е унищожена или пленена.

Българите опожаряват дворците в залива Златния рог, както и крепостта Пиги и се завръщат триумфално в Преслав.

През 1662 година в Париж започва да функционира първият организиран обществен транспорт – 8-местна карета. Инициативата е на Блез Паскал. За съжаление, той умира само няколко месеца, след като тръгват първите карети. По това време няма друг, който да е готов да се заеме с организацията на транспорта.

През 1965 г. съветският космонавт Алексей Леонов извършва първото в историята на космонавтиката излизане в открития космос. Той прекарва два дни на борда на "Восход", заедно с Павел Беляев като втори пилот на кораба.

 

Леонов прекарва в открития космос 12 минути и 9 секунди (по други данни – 23 минути и 41 секунди). По време на излизането проявява мъжество, особено в извънредната ситуация, когато надулият се космически скафандър е пречел за безпрепятственото завръщане на космонавта в космическия кораб. Леонов успява да влезе в шлюза едва след изпускане на излишното налягане.

Проблем има и при завръщането на Земята на следващия ден. Преди приземяването отказва автоматичната система за ориентация. Беляев ръчно ориентира кораба и включва спирачния двигател. Така „Восход“ се приземява около 180 км северно от град Перм. Космонавтите остават сами в продължение на 2 нощи в дива гора при силен студ. Едва на третия ден до тях си пробиват път спасители на ски, които изсичат площадка за приземяване на вертолет.

На 18 март са родени композиторът Георги Арнаудов, певицата Ванеса Уилямс, певецът Адам Лавин, композиторът Калин Николов, актрисата Лили Колинс и други.