През 1960г. за първи път е публикуван романът на Харпър Ли – "Да убиеш присмехулник". Един от най-известните романи въобще в световен мащаб. Сюжетът се развива в американския юг и третира сериозни теми като смъртта, изнасилването и расовата дискриминация, погледнати през очите на няколко деца. Книгата е една от класиките в американската литература и едно от най-добрите произведения на XX век.

През 1971г. се състои премиерата на една от най-известните рок опери в света "Исус Христос суперзвезда". Произведението е на Андрю Лойд Уебър, който автор и на други известни мюзикъли като "Евита", "Котките", "Фантомът на операта" и други.

Произведението разглежда политическите и междуличностни сблъсъци на Юда Искариотски и Исус. Действието приблизително следва каноничното евангелие за последната, страстната седмица от живота на Исус, като започва с пристигането на Исус и неговите последователи в Йерусалим, и завършва с разпването му на кръст.

Поставянето на спектакъла на Бродуей, Ню Йорк предизвиква множество обществени спорове и противоречиви оценки, като става причина за протести от страна на много религиозни групи.

На 11 юли 1995 г. се състои клането в Сребреница. Повече от три години след началото на гражданската война в Босна, бойците на босненските сърби преминават в установената от ООН безопасна зона в източния град Сребреница, отделяйки около 8 000 босненски мюсюлмани от потърсилите в тази област убежище бежанци. След това те са изкарани по полетата или натикани в складове около селото и убити в следващите три дни, под ръководството на сръбския генерал Ратко Младич на няколко различни места. Това е най-мащабното избиване на хора в Европа след приключването на Втората световна война.

Клането в Сребреница е военно престъпление по време на гражданската война в Босна и Херцеговина, което е класифицирано от трибунала на ООН като геноцид.

За прикриване на следите жертвите са били препогребвани неколкократно. Международният трибунал в Хага е предявил обвинения за това престъпление.

В момента генералът Ратко Младич и Радован Караджич, който е бил президент на Република Сръбска излежават доживотни присъди в Хага за престъпление срещу човечеството и основните им обвинения са за Клането в Сребреница. 

Днес отбелязваме Световния ден на човечеството. През 1987 г. според Организацията на обединените нации населението на Земята преминава границата от 5 милиарда. Две години по-късно ООН решава тази дата да стане официален празник.

През XXI век особено остро е поставен въпросът за глобалното затопляне на Земята, причини за което са общият ръст на населението и интензивността на човешката дейност. Те се отразяват отрицателно на земните ресурси и околната среда, водейки до необратими промени.

Според организацията международният празник на човечеството е добър повод да се замислим за живота и да обърнем внимание на природата, която ни заобикаля.

Навършват се 158 години от рождението на учителя Петър Дънов, който основава "Бялото братство". Рожден ден празнува италианският дизайнер и основател на компанията "Армани" - Джорджо Армани


Петър Дънов