През 1815г. се състои Битката при Ватерло Наполеон I претърпява поражение, което довежда до неговата повторна и окончателна абдикация от френския престол. Наполеон се завръща на власт и периодът, в който отново е начело на Франция е известен като Стоте дни на Наполеон. 

След връщането на Наполеон на власт много страни, които са се съпротивлявали против него, започват да събират войски. Противниковите на Наполеон армии се командват от англичанина Артър Уелсли, херцог на Уелингтън и пруския фелдмаршал Гебхард фон Блюхер. Армиите се събират близо до североизточната граница на Франция. Наполеон предпочита да ги нападне, вместо да ги изчака да навлязат във Франция.

Битката е равностойна, но обединената армия срещу Наполеон успява да спечели. 25 000 са убитите френски войници, а от обединената армия загиват 21 000. 


Битката при Ватерло

Тази битка слага край на Стоте дни на Наполеон, които започват през март 1815 г. след завръщането на Наполеон от остров Елба, където е заточен след битката при Лайпциг през 1813 и военните операции във Франция през 1814 г.

След окупацията на Франция от страна на Германия Шарл дьо Гол прави обръщение към френския народ, в което призовава да се подкрепи Френската съпротива. Окупацията пада на 25 август 1944г. 

През 1946г. Италия е провъзгласена за република след референдум. Страната е обединена през 1861г. и от тогава до 1946г. е монархия. С идването на Мусолини обаче влиянието на кралската институция намалява доста и това довежда до нещата до промяна в устройството на държавата. Членовете на кралското семейство са изпратени в изгнание заради връзките си с фашисткия режим. Също така е забранено на мъжките наследници на Савойската династия да влизат в страната до 2002г. Последният монарх на Италия е Умберто II, който умира в изгнание през 1983г. 

През 1979г. във Виена САЩ и СССР подписват споразумение за ограничаване на стратегическите оръжия САЛТ 2. В австрийската столица договорът е подписан между държавните глави на двете държави - Джими Картър и Леонид Брежнев. Това е един от договорите по време на Студената война, които определян като решаващ, че не се е стигнало до преки военни действия.

Брежнев и Никсън

През 1983г. Сали Райд става първата американка, която е летяла в космоса. Райд лети за първи път в космоса на "Чалънджър", мисия STS-7 и прекарва 6 денонощия. Първата жена в космоса въобще е рускинята Валентина Терешкова, която лети с "Восток 6". през 1963 г.

През 1989г. Бирма официално приема ново си име Миамар, което носи и до днес. 

През 1882г. е роден българският комунистически лидер Георги Димитров, който управлява България след идването на комунизма в България. Димитров е начело на страната 1949г. когато умира в СССР. 

Рожден ден празнува британският музикант Пол Маккартни, който е част от една от най-великите групи в света - Бийтълс. Рожден ден празнува и българският президент Румен Радев

От туберколоза умира българският поет Христо Смирненски. Умира руският писател Максим Горки и българския актьор Антон Горчев

Световен ден на филателията. На този ден през 1926 г. в Париж е основана Международната организация по филателия. Филателията означава систематично събиране и изследване на пощенски марки и документи.

Днес се отбелязва и деня на достойнството на болните от аутизъм (Autistic Pride Day), който се чества от 2005г.