През 681 г. на 16-ото заседание на Шестия вселенски събор в Константинопол, презвитер Константин за първи път споменава българската държава като такава.

През 1920г. влиза в сила Ньойския мирен договор, който е наложен на България след поражението ѝ в Първата световна война. Той е най-тежкия договор, който страната ни понася. 

Според договора България трябва да предаде на Кралството на сърби, хървати и словенци Западните покрайнини – областите около Босилеград, Цариброд и Струмица, както и няколко села в Кулско с предимно влашко население. Антантата поема под управление Беломорска Тракия, която скоро след това е дадена на Гърция.

България няма право да притежава модерна военна техника, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Сухопътните сили и полицията не трябвало да надминават 33 000 души.

Наложени са и сериозни репарации в размер на 2,25 милиарда златни франка.

От отнетите български земи пристигат над 100 000 бежанци. 

През 1945г. по време на Втората световна война японският град Нагасаки е унищожен от атомната бомба с кодово име "Дебелака", хвърлена от американски бомбардировач B-29. Решението е взето от президента Хари Труман, за да може Япония, която остава единствената страна от Тристранния пакт да капитулира. Преди това на 6 август е бомбардирана Хирошима. Това е първата и за момента единствена атака с атомни бомби. Убити са над 200 000 души, но последствията са много по-големи в бъдещето. 

През 1988 г. – България установява дипломатически отношения с Европейската икономическа общност.

През 1989 г. генералният секретар на НАТО Манфред Вьорнер прави декларация, в която отправя обвинения във връзка с положението на българските турци.

Родена е певицата Уитни Хюстън, рожден ред празнуват немският треньор Ото Рехагел, който направо Гърция европейски шампион по футбол през 2004г. Рожденик е един от най-великите тенисисти за всички времена Род Лейвър, бившият премиер на Италия Романо Проди, актрисата Мелани Грифит и футболистът Филипо Индзаги


Уитни Хюстън