През 1942г. агресията на Япония по време на Втората световна война след нападението над Пърл Харбър продължава с нападение над Австралия. 

В началото на 1942 г. елементи на императорския флот предлагат нападение над Австралия. Императорската армия обаче се противопоставя на плана и го отхвърля в полза на политика за изолиране на Австралия от САЩ чрез блокада в южните води на Тихия океан. Япония решава да предприеме нападение по море на Порт Морсби, столица на австралийската територия Папуа, което би поставило северните части на Австралия в обсега на японските бомбардировачи.

Американският президент Франклин Рузвелт нарежда на генерал Дъглас Макартър във Филипините да измисли тихоокеански отбранителен план с Австралия през март 1942 г. Къртин се съгласява да постави австралийски сили под контрола на Макартър. Макартър премества щаб-квартирата си в Мелбърн през март 1942 г. и американски войски започват да се натрупват в Австралия. Вражеската военноморска дейност достига Сидни в края на май 1942 г., когато японски свръхмалки подводници предприемат дръзко нападение срещу пристанището на града. На 8 юни 1942 г. две японски подводници за кратко обстрелват източните покрайнини на Сидни.


Нападенията над Австралия

През 1949г. е публикуван политическият роман на Джорд Оруел - "1984". 

Името на романа в оригинал е „Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта“. Романът е ситуиран в Aistrip One, част от супердържавата Океания, в която тече вечна война, има вездесъщ държавен контрол и публична манипулация. Супердържавата е под диктатурата на политически режим, наречен Английски Социализъм, съкратен до „Ingsoc“ в Новговор – език, създаден от правителството. Супердържавата е под контрола на привилегирования елит на Вътрешната партия, която преследва индивидуализма и независимото мислене като „мисловна престъпност“, която се преследва от Полицията на мисълта. Романът е дисутопична научна фантастика.

Романът остава един от най-известните романи в света. 

През 1968г. на летище Хийтроу е задържан убиецът на Мартин Лутър Кинг. Джеймс Ърл Рей се е опитвал да напусне Обединеното кралство с фалшив канадски паспорт. Той е осъден на доживотен затвор и умира на 23 април 1998г. от хепатит С.


Франсиско Франко

През 1973г. генерал Франсиско Франко предава премиерския пост на Испания на Луис Бланко, след като той управлява 34 години. През този период Испания е поставена под военна диктатура от генерала. Франко умира през 1975г. и страната отново се завръща към монархията. От 1975г. крал на страната е Хуан Карлос I. Той управлява до 2014-а година, когато отстъпва престола на своя син Фелипе VI. 

На този ден са родени певиците Нанси Синатра и Бони Тейлър, както и американския рапър Кание Уест. 

Пловдивският футболист Красимир Чомаков също е роден на 8 юни.

През 2007-а умира големият български писател Богомил Райнов, а през 2016-а от този свят си отива поетът Евтим Евтимов, който е автор на едни от най-известните български песни.


Богомил Райнов