През 1898г. канадският мореплавател Джошуа Слоукъм завършва първото в света самостоятелно околосветско плаване. Той тръгва на 24 април 1895г. на околосветското пътуване. То приключва на 27 юни 1898г. Слоукъм пропътува 46 000 мили (74 000 км). През 1899 описва пътешествието си в книгата „Сам около света“, считана днес за класика в този тип литература. 

През ноември 1909 г. изчезва по време на плаване с яхтата си „Спрей“ в района на Винярд Хейвън, Масачузетс, на път за Южна Америка. Официално е обявен за мъртъв през 1924 г.

Съветският лидер Йосиф Сталин е обявен за генералисимус на СССР. Генералисимус е най-висшето военно звание в повечето от страните по света. 

През 1950г. само няколко часа след избухването на Корейската война САЩ решават да изпратят войски. Това е първият непряк конфликт между САЩ и СССР по време на Студената война. СССР подкрепя Северна Корея с оръжия и провизии, а САЩ с войски подкрепят Южна Корея. Войната завършва без някаква значима победа и конфликтът продължава и за в бъдеще. 

През 1954г. в град Обнинск, Московска област е открита първата в света атомна електрическа централа. Впоследствие в СССР се появяват още много атомни електроцентрали, а през 1986г. се стига и до най-голямата трагедия свързана в АЕЦ в Чернобил. 

През 1974г. генерал Аугусто Пиночет се самопровъзгласява за президент на Чили и управлява страната като диктатор до 1990 г. Пиночет подлага странна на сериозна военна диктатура и отстранява своите врагове като много от тях са разстреляни на стадиони в страната. 

На 27 юни 1985г. в София е основан Българският футболен съюз. Футболната централа съществува доста по-рано още от 1923г., но централата е с различни имена доста дълги години. И до днес централата носи името Български футболен съюз, а настоящ президент е бившият национален вратар Борислав Михайлов.

Навършват се 92 години от рождението на българския карикатурист Доньо Дoнев дал живот на "Тримата глупаци". Рожден ден празнува испанската футболна легенда Раул

На днешната дата през 2002г. умира легендата на Левски Георги Соколов


Доньо Донев

Днес се отбелязва световният ден на риболова. По решение на Международната конференция по регулиране и развитие на риболова, проведена през 1984 г. се решава от 1985г. 27 юни да бъде обявен за ден на риболова. 

Риболовът е лов на риба, който може да бъде както промишлен (когато рибата се лови в големи количества), така и спортен (за лично удоволствие, което включва понякога уловът да не бъде употребен за храна, а да бъде пуснат обратно в природата).

Риболовът отдавна вече не е само средство за поминък, но и хоби, което при повечето хора по-късно се превръща в страст.

Днес е и световният ден на борбата с диабета. Обявен е за такъв през  1991 г. от Световната федерация за борба с диабета и Световната здравна организация.

От диабет страдат над 360 милиона души.  Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет, а  един човек умира от това заболяване.  Годишно 7 милиона души се разболяват от диабет, от тях 70 000 са деца.  СЗО предвижда към 2030 г. над 500 милиона души да бъдат засегнати от диабет тип. В България според статистиката от това заболяване страдат около 500 000 души. 40% от хората обаче не знаят, че имат диабет. Съществуват два основни типа захарен диабет – тип 1 и тип 2. При децата по-типичен е първия тип, а при възрастните се развива основно втория тип диабет.