Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

На 27 януари 1924 година тялото на Ленин е положено в мавзолея на Червения площад. Монументалната гранитна сграда е дело на архитекта Алексей Шчусев.

Първоначално е построен от дърво във формата на куб само за 6 дни след смъртта на Владимир Ленин, за неговото погребение. През пролетта на същата година е издигнат пак дървен мавзолей, като са пристроени трибуни. В сегашния си вид мавзолеят е завършен през 1930 година.

През 1953 година тялото на Йосиф Сталин е положено до това на Ленин. То остава там до 1961 година. От построяването му мавзолеят е използван като трибуна, на която се появявали ръководителите на Съветската държава и са наблюдавали тържества, шествия и паради на Червения площад.

Достъпът до мавзолея се осъществява при строги мерки за сигурност, през контролно-пропусквателен пункт. Не се допуска фото- и видеотехника, а посетителите имат възможност да видят балсамираното тяло от разстояние.

Неколкократно в Москва се е обсъждала идеята за премахване на тялото от мавзолея и погребението му.

На този ден през 1945 година Червената армия влиза в нацисткия концлагер Аушвиц в Полша. До освобождението на лагера, в продължение на 4 години и половина, в него са избити 1.1 млн. души. По- голямата част от тях са били евреи.

Депортираните в лагера са били вкарвани в газовите камери, изтощавани от глад, карани са да работят буквално до смърт и дори убивани в медицински експерименти. Повечето са умрели в газовите камери в комплекса.

Лагерът е в центъра на Холокоста, при който са убити над 6 милиона евреи.

В края на 1944 г. германските власти нареждат преустановяване на убийството в газовите камери. По същото време съветските войски настъпват на Запад. Огромните запаси откраднати вещи от лагерниците са изнесени в Германия.

Решени да заличат доказателства за престъпленията си, нацистите изпращат 56 000 от останалите затворници към други лагери като Берген-Белсен, Дахау и Заксенхаузен. Онези, които са били прекалено слаби, за да ходят, са оставени в Аушвиц. Падащите по време на прехода са застрелвани.

Съветските войски намират в лагера едва няколко хиляди оцелели, когато влизат в Аушвиц на 27 януари 1945 г. Заварват и стотици хиляди дрехи, както и няколко тона човешка коса. Войниците по-късно си спомнят, че е трябвало да убеждават затворниците, че наистина нацистите са си отишли.

На 27 януари 1967 г. САЩ, СССР и Великобритания подписват като междуправителствен документ, наречен Договор за космоса. Официалното име на документа е „Договор за принципите на дейността на държавите по изследване и използване на космическото пространство, включително Луната и други небесни тела”. Той се явява основа на международното космическо право. Към октомври 2011 г. участници в Договора са 100 държави, а още 26 са подписали договора, но не е приключила ратификацията му.

Сред неговите принципи на държавите-участнички е забранено да разполагат ядрено оръжие или всяко друго ОМП на орбита около Земята, базирането му на Луната или на всяко друго небесно тяло или на станция в космическото пространство.