През 1824г. публикувани са резултатите от първото в света социологическо допитване във връзка с предстоящите президентски избори в САЩ.

През 1911г. Хирам Бингъм открива изгубения град на инките. Името Мачу Пикчу означава „Стар връх“. Днес архитектурният комплекс, построен от инките през 15-ти век, е част от световното културно и природно наследство.

Изгубеният град на инките е създаден като свещена планинска резиденция на великия владетел Пачакути. През 1532 г. всичките му жители тайнствено изчезват. Въпреки че мястото е известно на местните, то остава неизвестно за испанците през колониалния период, както и за останалия свят, докато американският историк Хайръм Бингам III не го открива през 1911 г.

В комплекса има над 100 каменни стълбища, фонтани, свързани помежду си с канали и дренажна система, издълбана в скалите. Според археолозите той е бил разделен на три големи сектора: свещен, народен и за аристокрацията.

На 24 юли 1974 година в енергийната мрежа на Народна република България е пуснат първият електрически ток, произведен в АЕЦ Козлодуй. Централата е най-големият производител на електрическа енергия в страната, като обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Официалното откриване е на 4 септември 1974 г.

В момента работят само 5-и и 6-и реактори с общ капацитет малко над 2000 MW. Те са изградени съответно през 1987 и 1991 г. Останалите четири не отговарят на европейските стандарти за сигурност.

Последният български цар Симеон Сакскобургготски става единственият монарх в света, който успява да се завърне на власт, ставайки премиер. На днешната дата през 2001 година той полага клетва като министър-председател на републиката. Премиер е до 2005 година.  

През 2007-а година задържаните български медици в Либия се завръщат в България след процеса срещу тях продължил 8 години.

Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка и Снежана Димитрова, както и палестинският стажант-медик Ашраф Ахмад Джум‘а са арестувани през 1999 година по обвинение, че са заразили умишлено 400 деца в болницата в Бенгази с ХИВ.

През 2003 година шестимата са осъдени на смърт чрез разстрел. Случаят получава широк медиен отзвук в световен мащаб. Призован като свидетел по делото е и Люк Монтание (откривателят на ХИВ), както и Виторио Колици. Според тях, инфекциите в Ал-Фатих са вследствие на недостатъчна хигиена, година, преди обвиняемите да постъпят на работа там.

Впоследствие българските медици са обвинени и в клевета, заради техни изказвания за физическо малтретиране в затвора.

Дългогодишните усилия на международни организации, политици от Европейския съюз и САЩ се увенчават с успех. На 24 юли 2007 г. българските медицински сестри, палестинският лекар Ашраф и доктор Здравко Георгиев се завръщат в България. Аршаф вече е получил българско гражданство. Съпругата на Никола Саркози Сесилия съпровожда осъдените на смърт до България, а с указ на президента Георги Първанов те са помилвани.

Родена е американската поп певица Дженифър Лопес

Дженифър Лопес