През 1879г. княз Александър I Батенберг полага клетва пред I Велико народно събрание в Търново и поема управлението на Княжество България. Батенберг става първият владетел на Третата българска държава. Народното събрание го избира между трима кандидати принц Херман Ройс-Кьостриц и принц Валдемар Датски.

Официалното му встъпване в длъжност е на церемония в Търново на 26 юни. Батенберг управлява до 1886, когато абдикира. В този период се осъществява и Съединението през 1885, което Батенберг подкрепя. 

През 1906г. във френския град Льо Ман се провежда първото международно автомобилно състезание. През 1923 година отново в Льо Ман започва провеждането на 24-те часа на Льо Ман. Състезанията продължава точно 24 часа. 

През 1945г. в Сан Франциско представители на 50 държави подписват Харта на Обединените нации за създаване на ООН, която влиза в сила на 24 октомври същата година. Организацията е създадена като предшественик на ОН - Общността на народите. ООН е направена с цел да опази световния мир и да не се стига до Трета световна война.

 Елвис Пресли

През 1977г. рок легендата Елвис Пресли изнася в Индианаполис последния си концерт. Два месеца по-късно Елвис умира като и до ден днешен има доста конспирации за причината за смъртта му. 

От 1988 г. днешната дата се отбелязва като Ден за борбата с наркоманията. Датата е приета от Общото събрание на ООН през 1987 г. На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията и наркотичните вещества.

От 1998г. по инициатива на ООН днешния ден е обявен и за подкрепа на жертвите на изтезанията. Причината да е избран 26 юни е, че през 1984г. е приета Международната конвенция против изтезанията. 

 

Родени са бившият български министър-председател Димитър Попов и българския съдия Богдан Дочев, който е популярен като човекът, който не вижда ръката на Марадона, когато той вкарва с ръка на Англия на Световното първенство през 1986г. Тогава Дочев е страничен съдия на срещата. 

Рожден ден празнува италианската футболна легенда и бивш капитан на Милан Паоло Малдини


Паоло Малдини