На този ден: 61 години от рождението на принцеса Даяна

Отбелязваме Джулай морнинг

01.07.2022 07:20 1012 0
На този ден: 61 години от рождението на принцеса Даяна

През 1847г. първите залепващи се пощенски марки са пуснати в САЩ. Идеята за хартиена лепенка като знак за заплатена услуга е предложена през 1834 г. от британеца Джеймс Чалмърс.  През 1840 г. са отпечатани първите в историята пощенски марки - "Черното пени", на които е изобразена кралица Виктория в профил. В България пощенски марки започват да се използват след Освобождението.

Днес се отбелязва Джулай морнинг. Приветстваме първото юлско слънце. Начало на традицията поставя хипи движението, а посрещането на изгрева се свързва с очакването на ново начало и по-добро бъдеще. Името на празника се свързва и с песента July morning на легендарната рок група Uriah heep. Любопитно е, че традицията се чества основно в България. 

На 27 април 1881 година правителството на Петко Каравелов е свалено чрез преврат, в дъното на който стои княз Александър Батенберг. Причината е ограничените права, които Конституцията дава на княза. На 1 юли Великото народно събрание суспендира, или спира действието на Конституцията. Възможността за по-големи правомощия на Батенберг е коментирана неколкократно с руския император Александър Втори, но той се обявява категорично против. След неговата смърт Батенберг заминава за Русия и уговаря новия монарх да го подкрепи. Започва да се разглежда дори идеята за промяна на формата на управление, но в крайна сметка Великото народно събрание се произнася единствено за суспендирането на Конституцията. Батенберг получава изключителни права и управлява чрез укази в следващите 7 години. 

На тази дата през 1905 година Алберт Айнщайн публикува своята статия Теорията на относителността. Самият термин е въведен от Макс Планк през 1906 г. В историята на физиката се използва понякога за разграничаване на възгледите на Айнщайн, Минковски и техните последователи.

Родена е принцеса Даяна, тя беше принцеса на Уелс и съпруга на престолонаследник на британския престол Чарлз. Даяна е майка на принцовете Хари и Уилям. Даяна се развежда с Чарлз, а след това разкрива, че принцът и е изневерявал с Камила Паркър-Боулс. 

Даяна става една от най-обичаните принцеси и се превръща в истинска легенда. През 1997г. загива в автомобилна катастрофа заедно с новия си приятел Доди ал Файед. И до ден днешен има сериозни конспирации за нейната смърт, като повечето теории е, че тя е убита от британските служби по настояване на кралското семейство. 

През 1997г. по времето на управлението на правителството на Иван Костов в България е въведен Валутен борд. По това време страната се намира в голяма икономическа криза, която води и до оставката на правителството на Жан Виденов.. Като основни проблеми за българската икономика, докарани от Жан Виденов, се сочи желанието му едновременно да запази работните места, да изплаща външния дълг и да контролира валутния курс. 

Българския лев е приравнен към германската марка (1 DEM = 1000 BGN).

На тази дата се отбелязва и Международният ден на архитекта

Изпрати новина