През 1941г. в концлагера Освиенцим е използван за първи път отровният газ Циклон Б

Циклон Б (на немски: Zyklon B) е пестицид. По други твърдения е прилаган за дезинфекция в концентрационните лагери, на сгради и дрехи. По онова време е бил един от първите химикали използвани за изтребването на вредни насекоми в Европа. Този пестицид се е използвал в повечето лагери, дори и в тези които са твърдели, че не разполагат с газови камери. През войната, епидемията от тиф, която е заляла Европа се е разпространила и из концентрационните лагери. Това е предизвикало необходимостта от строг контрол върху въшките.

През 1944г. само няколко дни преди преврата от 9 септември министър-председателят Константин Муравиев спира изпълнението на всички смъртни наказания в България. Муравиев е съден от Народния съд и остава в затвора до 1961г. Умира четири години по-късно през 1965г. 

През 1944г. по време на Холокоста Ане Франк - европейско момиче, което живее в Нидерландия и води дневник за Втората световна война е изпратена заедно със семейството си в последния влак за концентрационния лагер Аушвиц. Загива в лагера през 1945г. три месеца преди края на войната. 

Ане Франк

През 1954г. по време на гоненето на руските шпиони в САЩ е въведено смъртно наказание за шпионаж в мирно време

През 1963 г. в София е открит Българският национален киноцентър в Бояна. До 1989г. той е държавен, а след това е частен. Той функционира и до ден днешен и в него снимат не само български продукции, но и доста чужди. а

През 2004г. приключва заложническата криза в Беслан, Русия. Чеченски терористи атакуват училище в града на 1 септември и вземат за заложници стотици деца. На третия ден от кризата руските специални части щурмуват училището. Убити са близо 385 души, а от тях 186 са деца. 

Рожден ден празнува българският певец Васил Найденов, американският актьор Чарли Шийн, бившият английски национал и настоящ селекционер на Англия Гарет Саутгейт

В днешния ден от този свят си отиват първият български кинорежисьор Васил Гендов, който е и актьор в българския филм "Балгаран е галант" от 1915г. Италианската футболна легенда Геатано Ширеа и българския писател и публицист Стефан Продев.


Чарли Шийн