Днешната дата е свещена за карловци. На 20 юли, преди 142 години, градът дава над 800 жертви. Сред тях почти всички пълнолетни мъже тогава. 

Войските на генерал Павел Карцов се оттеглят от Карлово, за да заемат позиции в Стара планина и да завардят проходите, а в него нахлува редовна турска армия и хиляди башибозуци. Седем мъже са арестувани вечерта преди деня, наречен Страшното. Сред тях са д-р Киро Попов, Матю Тантилов, Христо Попвасилев, Бочо Загорски. Те увисват на бесилки в двора на Куршум джамия. Башибозуците карат вдовиците им да играят хоро около тях.

Народната памет още пази всички подробности за зверството, Вдовишкото хоро е една от тях. Хората търсят спасение в църквата "Свети Николай", мнозина се затварят вътре, но турците влизат и избиват всички мъже. Жертвите от Страшното, според Константин Иречек, са 897. Терорът продължава шест месеца, опустошени са и съседните градове Сопот и Калофер.

Този тъжен и болезнен момент от историята на града ще се отбележи и тази година по инициатива на Историческия музей и църквата "Свети Николай". Днес в 11:00 часа в двора на храма ще бъде отслужена панихида в памет на жертвите. В знак на почит пред паметника на „Страшното” карловци ще поднесат венци и цветя.