Китните села в Родопите нямат край! Само на 60 км от Пловдив се намира именно едно такова – Белица.  Населеното място е и съвсем близо до Лъки – 10 км. Според местните легенди селото носи името на красива девойка - Белиша, която по времето на Османска власт е дала живота си, за да запази вярата си. Ако имате свободно време и искате да го посветите на Родопите, задължително трябва да посетите красивото село. От него започват и няколко екопътеки, а в местността може да видите уникални природни забележителности.

Ето и какво трябва да видите в района:

От Белица до Пещерата

Започваме с първата екопътека, която започва от китното селце. За нея не трябва да сте много опитен планинар, тъй като тя e лека и много приятна. Навсякъде има информационни табели, маси, пейки, беседки, барбекю, дървени кошчета.

В района има и много забавления за децата - атрактивни умалени модели на къщичка на баба Яга, на Снежанка и седемте джуджета, на бабата на Червената шапчица и различни кътове-на Тарзан, на Мечо пух и други.

Всичко това е покрай красивата, бистра белишка река.

На път към Кръстова гора

По туристически маршрут можете да стигнете и до Кръстова гора – един от най-посещаваните туристически обекти в Родопите. За тази разходка трябва да се запасите с малко повече търпение, издръжливост и разбира се запаси от вода и храна. Маршрутът е дълъг 12 км. В част от маршрута е застъпен и участък от първата екопътека.

По маршрута на екопътеката са поставени информационни табели, които да обогатят знанията ви за величествената Орфеева планина, а също така и интересен монумент – символ на родопчанина, плочи с десетте божи заповеди, авторски изделия от глина и още много други интересни предмети.

Без съмнение обаче най-ценното притежание на екопътеката са прекрасните панорами, разкриващи се от всички страни

Скален мост – на 1.5 от Белица

Край селото се намира и скален мост (Ер кюприя) Шапран дупка. Той се намира  встрани от пътя за Кръстова гора, в близост до Белица. Река Белишка е прокопала твърдата скала и си е проправила път надолу, сътворявайки уникален процеп.

Водопадът Гюмберджията

Водопад Гюмберджията се намира на няколко метра след село Белица. Ако проследявате притока, който се влива в река Белишка, продължавате по черния път към стигнете до водопада. В жегите може да се топнете във водата под него и да се насладите на очарованието му.

Караджов камък

Скалният феномен също е съвсем близо до селцето – само на 5 км. Още от древността хората са смятали мястото за специално - древните траки са изградили светилище, в което са почитали мъртвите. До днес са запазени изсечени в скалата ямки с религиозно предназначение, както и стъпала, водещи до горната част на масива. Проведени разкопки показват, че светилището е създадено през ранножелязната епоха (VII – VI в. пр.н.е.). От този период са останали издълбани скални ями и улеи, в които са били полагани съдове, палели са се огньове, а самият ритуал е завършвал със затрупване с камъни.