Екип археолози от Пловдивския музей води проучване на нов терен в Старинен Пловдив, разбра TrafficNews.bg. Мястото е заградено, а от там надничат вече първите артефакти.

Теренът, който е с размери около 4,5 на 2,5 метра е предназначен за ползване от инвеститор и се намира на ъгъла на улиците „Артин Гидиков” и „Крикор Азарян” в Архитектурно - историческия резерват "Старинен Пловдив".

От кметството на район „Централен” обясниха, че инвеститорът притежава всички разрешителни и има надлежни документи. "Хората са спазили абсолютно точно процедурата. Информирани са властите и археолозите в Регионалния археологически музей", това заяви кметът на района Георги Стаменов пред наш репортер. 

На улицата, на която е израсъл Крикор Азарян, всички други дейности са спрени и продължава работа по обследване на откритието от специалистите. От екипа археолози уточниха, че инвеститорът се е свързал с тях още преди започването на каквато и да е работа по проекта. 

„До днес разчиствахме терена. Става дума за двор и вековно „мазе”, които са били затрупани”, разказа ръководителят на проучването археолог София Христева. По думите й голямата делва (която се вижда на снимките) е от 20 век. Съвременната керамика също е била зарита с пръст.

Очаква се да бъде разкрита древна пещ. Ясно се виждат каменни зидове. На този етап археолозите твърдят, че не може да кажат нищо повече, преди да са готови с първоначалните предположения и изводи. Причината е че тепърва започва разкриването на древните пластове.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg