24 февруари е датата, на която през 1942 г. се е случила най-голямата морска трагедия в българската история – потъването на кораба „Струма“

По време на Втората световна война България, проявявайки хитрост и мъдрост,  успява да спаси своите съграждани от еврейски произход. Има известни кръгове (значителна част от тях, близки до властта в периода 1944-1989 г.), които се опитват да омаловажат това, но техните манипулации не могат да променят факта, че българските евреи останаха с нас, а не отидоха в лагерите на смъртта. Всъщност, въпросните кръгове с въпросните исторически манипулации всъщност се подиграват именно с участта на тези евреи, които не можаха да бъдат спасени.

Малко известно е обаче, че България дава спасение и на много други евреи от Европа, които бягат от преследванията. На тях им се дават транзитни визи, а за немалко се организира и транспортиране. Именно това е правил корабът „Струма“, който  за да не попадне във вниманието на германците, плава под панамски флаг.

Корабът потегля от пристанището в Кюстенджа със 769 пътници и екипаж на борда. Но по пътя си претърпява множество аварии, които го забавят. В крайна сметка стига до Истанбул, където обаче се получават противоречия с местните власти, които не позволяват „Струма“ да продължи пътя си и не дават възможност той да бъде ремонтиран. Капитанът, който носи отговорност за пътниците, неколкократно обяснява, че е належащо да се вземат мерки, тъй като ситуацията с пътниците на борда е тревожна, но неговите апели са оставени без отговор. В крайна сметка „Струма“ не получава разрешение да продължи и е върнат обратно.

Беззащитният кораб е забелязан от съветската подводница Щ-213, чийто капитан заповядва атака въпреки че държавата му не се намира в състояние на война нито с Панама, под чийто флаг плава „Струма“, нито с България. 24 февруари 1942 година се оказва фатална за 768 от 769-те пътници и екипаж на борда. Бягащите евреи и българският екипаж завинаги остават на дъното на Черно море, а екипажът на подводницата е похвален за ... проявена храброст (при потопяването на беззащитен кораб).

След 1944 г. съдбата на „Струма“ заедно с много други факти (и личности) беше зачеркната от историята, а днес много от глашатаите на онова време, надянали нови одежди, се опитват да омаловажат достойнството на българския народ, приписвайки му несъществуващи грехове. За кораба започна да се говори отново след 1991 г., когато беше открит паметник в град Ашдод.

В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.