Шефът на Общинският инспекторат Асен Стефанов ще бъде герой в поредицата на БНТ "Джинс" , която разказва за родословните дървета на известни българи. Той президвиква интереса на продуцентите с книгата си "Предци и потомци", която е мащабно изследване на родовете, от които произхожда. 

Негови предци са  хъшовете Васил и  Георги Джамбазови - Петрович и Димитър Горов -  съратник на Васил Левски и Христо Ботев. Един от  прадядовците му Петър Петрович е основател на  “Българска банка за международна търговия”,   Председател на Варненската търговско-индустриална камара, председател на стоковата  борса във Варна, председател на Сдружението на  експортьорите и фабрикантите на тютюн,   председател на УС на Франко-българска банка за  международна търговия,  председател на Българско  търговско параходно дружество. В родословното му  дърво е и  ген. Григор Грънчаров, командир на 3-а  бригада от 9-а пехотна Плевенска дивизия, който е  бил  пръв помощник на генерал Георги Вазов при  подготовката и щурма на Одринската крепост.  Майката на ген. Грънчаров е Елена Грънчарова,  известна като “спасителката на Горна Оряховица” и  “горнооряховската баба Тонка”.  Другият клон от  рода му - по бащина линия - е описан в “Родови  хроники” на Никола Ферманджиев в раздела за  Панайот Хитов. Една от пловдивските улици носи  името на прадядо му Пантелей Генов - основател на  консервната промишленост в България. Наследник на възрожденски родове,  той не  отстъпва от идеите на предците си. 

В книгата се преплитат съдбите на няколко поколения. Филмът се снима в различни градове - Пловдив, Сливен, Пещера. 

Бившият шеф на ДАНС - Пловдив събра в книга историята на именитите си предциАсен Стефанов се връща чак в 16 век, за да търси корените на своя род