Една от перлите на тютюневата индустрия в Пловдив – фабриката за пури в полите на Сахат тепе беше опасна през последните три десетилетия. Новите собственици обаче са се заели със задачата да я възстановят. Това е един от най-мащабните обекти, които се реновират в момента и е поверен в ръцете на архитект Славена Русева.

Инвестицията е сериозна, защото всеки орнамент се изработва ръчно, а мазилката е същата, с която се реставрират сградите, паметници на културата в Австрия.

Още по темата – вижте във видеото на TrafficNews.bg:

 

Едно от условията на Института за недвижимо културно наследство е било да бъде запазена фасадата на обекта, което е спазено, заяви инженер Лъчезар Митовски.

Проектантите са направили отливки на всички корнизи и характерни орнаменти на сградата, за да ги съхранят при строителството.

„Може да се каже, че е един изключителен пример на добросъвестност от страна на собствениците, защото влагат много средства, за да запазят автентичния им вид”, заяви кметът на район „Централен” Георги Стаменов.

Сградата ще бъде модерен 5-звезден хотел. 

От Община Пловдив отчитат, че само две са опасните сгради в центъра заради увеличения темп на реставриране на зданията в Стария град. 70 сгради в защитени зони са подготвени за реновиране и саниране.

Пловдивчани забелязват, че през последните години все повече стари сгради са реставрирани в стария им вид. Най-трудни са саниране за сгради с много наследници или такива със смесена собственост.

ПРЕДИ: 

СЛЕД:

Една от перлите на тютюневата индустрия в града – фабриката на Мирдас и Ставридис в полите на Сахат тепе, се събужда за нов живот след 30-годишно запустение. Сградата на ул. "Ангел Букорещлиев 15, която тънеше в разруха, скоро ще бъде превърната в страхотен хотел в старинен стил, който ще бъде с гледка към Античния театър и Стария град. 

Двама предприемачи – Цветан Пулев и Илиян Филипов, водени от любовта си към старинната пловдивска архитектура, са обединили усилия да възродят построеното през 1890 г. здание за нов живот.