Приключиха археологическите разкопки в откритата до момента част от Голямата раннохристиянска базилика Филипопол. Предстои разкриването на Северния кораб, след като днес по обяд бе затворено ухото на бул. „Кн. Мария Луиза”, за да може да се копае на север и да продължат проучванията.

Най-голямото откритие до момента са 4-5 от носещите колони на античния храм, похвалиха се от археологическия екип на терена.

Проучванията показват, че Голямата базилика на Филипопол има изключително големи размери. Общата ѝ дължина е 86,33 m, а за ширината ѝ се предполага, че възлиза на 38,50 m, тъй като северната половина на обекта все още не е разкрита. Голямата базилика е трикорабна, с апсида в източния край на централния кораб. Корабите са разделени от 14 подпорни колони, които са изградени в следния ред: две мраморни и една зидана. В западната част на обекта е имало атрий с колонада от трите страни.

Точно част от тези колони са открити преди няколко дни. Досега такива големи колони не бяха излизали, коментират археолозите.  И те, и градската управа са радостни от находката, защото предвиждат за възстановяването на обекта да бъдат използвани колкото се може повече автентични материали.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg