Хилари Клинтън влезе в историята, ставайки първата жена, която ще се бори за поста президент на САЩ. За да отпразнува това, Live Science ни предлага историите на други седем жени, чиито постижения в науката, технологията и медицината са влезли в историята и завинаги ще останат там. Ето ги:

Амелия Еърхарт

Тя е американски авиатор и първата жена, прелетяла сама над Атлантическия океан. 34-годишната Еархарт излита на 20 май 1932 г. от остров Нюфаундленд и се приземява 15 часа по-късно в Кълмор, Северна Ирландия.  Днес там се намира център „Амелия Еърхарт“. Изчезва безследно на 2 юли 1937 г. над Тихия океан по време на околосветски полет. Обявена е за мъртва на 5 януари 1939 г.

Амелия Еърхарт

Дейна Ълъри


Тя е първата жена инженер в НАСА. Постъпва в космическата агенция през 1961 г., където разработва алгоритми за проучване на Слънчевата система. Дейна участва в подготовката на мисиите "Рейнджър" и "Маринър", а по-късно става една от първите жени на ръководна длъжност в Научната лаборатория на американската армия.

Валентина Терешкова


Тя е първата жена, летяла в Космоса на борда на космическия кораб „Восток 6“ през 1963 г. През 1962 г. е включена в женския космонавтски корпус след като от над 400 кандидатки са избрани 5 жени – Татяна Кузнецова, Ирина Соловьова, Жана Йеркина, Валентина Пономарьова и самата Терешкова.

На 16 юни 1963 г. Валентина Терешкова лети на борда на „Восток 6“ и става първата жена и първото невоенно лице в космоса. Нейният псевдоним за полета е Чайка. Едновременно на орбита се намира космическият кораб „Восток 5“, пилотиран от космонавта Валери Биковски. В деня на полета е повишена от звание лейтенант в звание капитан.

Елън Ричардс


Тя е един от водещите химици в Съединените щати през 19-и век и извършва пионерски изследвания в областта на приложната химия и икономиката. Елън влиза в историята, ставайки първата жена, приета в престижния Масачузетски технологичен институт, където по-късно става и първата дама-преподавател. Участва в построяването на първата лаборатория, в която се обучават жени. 

Жаклин Кокран


Пионер в авиацията, Жаклин Кокран е родена през 1906 г. във Флорида. Позната на приятелите си като Джаки, тя е единствената жена, която се състезава във въздушната надпревара "МакРобъртсън" през 1934 г. Тя работи заедно с другата пионерка на авиацията Амелия Еърхарт, за да може тази област да стане по-отворена за жените. Джаки печели пет награди "Хармън" за пилотските си умения и е известна още с прякора "Кралицата на скоростта". През 1940 г. тя дори пише на Елинор Рузвелт с идеята за сформирането на женско бойно подразделение в американските военновъздушни сили.

Доктор Елизабет Блекуел


Елизабет Блекуел е американска лекарка, смятана за първата съвременна жена лекар в Съединените щати и Великобритания. Преди да постъпи в медицинско училище, някои лекари са ѝ казвали, че тази професия не е за жени. Блекуел обаче не се отказва от мечтата си. Учи медицина в Ню Йорк. След като завършва през 1849 г., заминава за Англия, а оттам за Париж, където постъпва в курс за акушерки. Там получава инфекция на едното око, вследствие на което го губи, но това не я отказва от работата ѝ.

През 1853 г. основава малък диспансер, преобразуван през 1857 г. в Нюйоркска амбулатория за бедни жени и деца. През 1858-1859 г. прави обиколка във Великобритания, като изнася лекции и става първата жена, включена в Британския медицински регистър. През 1868 г. основава Женски медицински колеж към Нюйоркската амбулатория, който функционира до 1899 г.

Мария Кюри

Тя физик и химик, пионер в областта на радиологията и първият носител на две Нобелови награди, както и единствената жена носителка на Нобелова награда в две различни области на науката – физика и химия. Тя е и първата жена, която преподава в Сорбоната.

Допринася за създаването на теорията за радиоактивността, за техниките при изолирането на радиоизотопи и за откритието на два нови елемента – полоний, открит през 1898 г. и наречен на родната ѝ Полша, и радий.

Мария Кюри

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg