Екшън. Така с една дума може да се опише ежедневието на лекари, сестри и санитари в отделението по Спешна медицина на пловдивската Университетска болница „Свети Георги”. Катастрофи с множество пострадали, травми, злополуки, падания отвисоко – тук попадат най-тежките случаи от цяла Южна България. Често обаче на специалистите се налага не просто да спасяват човешки живот, но и да запазят хладнокръвие и да реагират адекватно във всякакви екстремни ситуации. Последното подобно дежурство е на 1 февруари, когато избухна пожар в Клиниката по ортопедия в лечебното заведение. Огнеборците реагират светкавично. Пет екипа на РДПБЗН- Пловдив се отзовават и за минути пациентите и персоналът са евакуирани от сградата. Благодарение на бързата им намеса, пострадали няма, а пораженията от огъня са само в една болнична стая. Заедно с огнеборците, част от лекарите също помагат за евакуацията. Сред тях е и д-р Деан Бацелов, специализант в Отделение „Спешна медицина”, Звено „Ортопедия и травматология” на болницата.

„Пожарът в Клиниката по ортопедия ме свари в операционната. След като разбрах за него, се качих горе и помогнах, с каквото мога. Ситуацията не беше никак лека. Искам да изкажа специална благодарност на сестрите и санитарките за техните героични действия, както и на огнеборците, които реагираха много бързо и успяха да овладеят огъня. Аз съм на 27 години, така че за мен не беше проблем да вляза в тази опасна ситуация. Героят не съм аз. Героите са сестрите, санитарките и пожарникарите”, споделя д-р Бацелов.

Той се насочил към най-хуманната професия, тъй като му харесвала идеята да помага на хората. Както и фактът, че може да го прави, независимо в коя точка на земното кълбо се намираш. „Ако си лекар в България, ти си лекар и в Америка, Франция, Уганда – където и да отидеш”, дава пример той. Въпреки това никога не го е изкушавала идеята да живее постоянно в чужбина. Признава, че би отишъл единствено да научи нещо ново и да се опита да го приложи у нас, ако е възможно. Травматологията пък избрал, тъй като е една от най-спешните специалности.

„Харесва ми екшънът, натовареността, харесва ми да има динамика в работата. Не че не бих работил и в планов порядък, но на този етап съм тук”, посочва младият лекар. Работният му ден започва в 7.30 ч. и съчетава преглеждане на болните в спешния кабинет и операции. Най-тежки са дежурствата, когато се случват мащабни инциденти и линейките докарват наведнъж много пострадали. Д-р Бацелов признава, че тези екстремни случаи са трудни и за лекари, и за сестри, за всички, които участват в оказване помощ на болния, защото трябва да се реагира много бързо. Затова и хората трябва да бъдат много добре обучени как да реагират.

Специализантът вече е имал възможност да помогне и при много рядък случай. „Докараха по спешност дете от Кърджали с изключително рядък вид луксация, при която се беше отделила растежната зона на капачката. Търсил съм в западната литература, дори няма описан такъв случай. Детето претърпя операция и се възстанови напълно. В бъдеще мислим да го опишем и да го представим на колегите по време на конгреси в Западна Европа, за да са запознати те какво трябва да се прави в тази ситуация”, казва медикът.

Той отчита, че по принцип лошото време и поледиците през зимата водят повече хора в Ортопедия и травматология. Противно на очакванията обаче, най-много пациенти тук има през лятото, в топлите месеци. „Хората започват да се движат повече с коли, стават много по-активни и с това право пропорционално върви и травматизмът. Така че посланието ми е да карат внимателно, защото фрактурите, травмите от ПТП-та са жестоки и често завършват с нехубав край за пациентите”, съветва д-р Деан Бацелов.