Задължителната карантина за влизащите в страната ще остане поне до края на месец май. Това обяви в предаването „Здравей, България” вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Тя допълни, че пътуванията до далечни дестинации извън континента едва ли ще бъдат възможни това лято. Държавите членки на ЕС обаче ще предприемат мерки за постепенно отпадане на рестрикциите, поне за тези страни, в които има по-малък ръст на заболеваемостта. Такива са например България и Гърция.

„Тази карантина и това ограничение на движението, особено вътре в ЕС, не може да продължат до безкрайност. Всички правителства мислят как координирано да отхлабваме тези мерки, но това да не доведе до 2 и 3-та вълна на заболеваемостта”, обясни външният министър.

Освен за туризма, това е важно и за бизнес пътуванията, коментира още Захариева.

„Работим по тези въпроси. Първо на двустранна основа ще отправим предложения. Първо например за краткосрочните бизнес пътувания”, каза Захариева. И коментира, че в момента се водят преговори със съседните ни държави, за да могат граничните служители да преминават безпроблемно границите, ако работата им изисква това. 

Според прогнозите на министъра едва след 15 юни е възможно да падне карантината за хората, прибрали се от държави с по-нисък риск от заболяването. Мерките вероятно ще засегнат и посещенията на британските туристи, тъй като заболеваемостта на Острова в момента е висока. 

На компаниите, които организират пътувания, ще се препоръча да публикуват информация за задължителната карантина, наличието на здравни заведения в района и мерките, които важат в конкретната дестинация, на видно място, при закупуване на билети. 

Засега не е ясно по какъв начин ще бъдат карантинирани посетителите на Черноморието, в случай, че бъде установен случай на коронавирус. Тепърва ще стане ясно дали под карантина ще бъдат поставени местата им за настаняване, или пък ще бъдат обособени помещения или отделни сгради за настаняване на заболелите.