Отдавна беше, откакто видяхме италиански град, продаващ къщи за £1, благодарение на пандемията от коронавирус, поради която и Италия и много други страни бяха блокирани. 

Но те се завръщат и този път имат нова продажна точка, нова за 2020 г. - въпросният град е без случаи на COVID-19.

Cinque Frondi (Италия), разположен в южния район на Калабрия, е само на 15 минути от плажа с кола и има къщи, които се нуждаят от ремонт.

Според кмета Микеле Коня, в общността също не е имало съобщени случаи на коронавирус.

Потенциалните собственици ще трябва да дадат 1 евро (90 п) за имота и допълнителни 250 евро (224 паунда) застрахователна полица годишно, докато имотът не бъде реновиран.

Ако купувачът не завърши реновирането в рамките на три години, той може да получи глоба в размер на 20 000 евро (£ 18 000).

Кметът Микеле Коня каза пред CNN: „Намирането на нови собственици за многото изоставени къщи, които имаме, е ключова част от операцията „Красота " - мисия която започнах, за да възстановя влошени, изгубени части на града “.

Той продължи: "Твърде много хора са избягали от тук през десетилетията, оставяйки след себе си празни къщи. Издигаме се между освежаващите хълмове и две топли морета, наблизо тече девствена река, а плажовете са само на 15 минути с кола. Но цял квартал в моя град стои изоставен, с празни къщи, които също са нестабилни и рискови. Ние просто искаме някаква сигурност, след като нов купувач се ангажира с проекта."

По-рано тази година Bisaccia, разположен в южната част на региона Кампания на два часа от Неапол, пусна на пазара 90 сгради за 85p.

Мусомели в Южна Сицилия предлагаше домове само за 85 п., стига купувачът да реновира къщата в рамките на една година.

Бивона в Сицилия помоли купувачите да платят само 2100 паунда облигации, за да получат къщата за 85p.

Италия бе една от най-тежко засегнатите страни в Европа по време на пандемията с коронавирус, с 235 763 случая и 34144 смъртни случая.

Вчера бе съобщено, че страната може да се приближи до стадовия имунитет, тъй като повече от половината жители, тествани в най-тежко засегнатата провинция, имат коронавирусни антитела.

Бергамо, в северния регион на страната, е записал, че 57 на сто от тестваните хора са имали известен контакт с вируса.

Италия вече отвори границите си за британски туристи, а хотелите са отворени от средата на май заедно с барове, ресторанти и магазини, като все още спазват насоките за социално разстояние.

Превод: Trafficnews