Големите туроператори не са анулирали резервираните чартърни полети от 15 юни нататък. Това оповести министър Ангелкова, позовавайки се по информация от летищата по морето. Тя посети Бургас и Варна, където се срещна с кметове на черноморските общини и представители на туристическия бранш. 

Ако епидемичната обстановка го позволи, сезонът ще започне на 1 юли. За задължителната 14-дневна карантина министърката обясни, че към момента тя се прилага като мярка във всяка държава в ЕС както за нейните граждани, така и за чужди, пише 24 часа.

Указанията на министерството към обектите ще се променят в движение. Задължително ще бъде при изискване за бюфет туристите да се обслужват само от служител на ресторанта. 

20 кв. метра бъде територията на едно плажно място с чадър и два шезлонга. Миналата година отредената площ е била 16 кв. метра.  Очакма се намалението на цената на плажните принадлежности трябва да бъде не по-малко от 50%, като пропорционално ще се намалява и концесионната такса. По думите на министъра някои концесионери дори предложили по-голямо намаление, че дори и безплатно ползване. 

Концесионерът на Северния плаж в Слънчев бряг Кирил Спасов обяви, че е готов да отвори плажа на 1 юни с цени, намалени над 50%. “Няма как да предложим безплатни услуги, защото не можем да генерираме никакви приходи. Освен концесионните такси имаме и много съпътстващи разходи”, заяви той. Въпреки това обаче този сезон чадър и шезлонг в Слънчев бряг ще струват по 4 лева.

Хотелиери предложиха създаване на гаранционен фонд в туризма, в който да се заделят 10% от приходите в този отрасъл, като целта е да се избегнат фалити в бранша. Според председателя на Клуба на хотелиера Диана Колчева така ще се съберат близо 3 млрд. евро. “Ако се създаде пандемична ситуация и се стигне до фалити, той ще покрива разходите на хотелиери, ресторантьори, туроператори, плажни концесионери и транспортни фирми”, аргументира идеята Колчева. Някои собственици на хотели поискаха схемата 60/40 да продължи да действа и при отворени обекти, тъй като щели да могат да работят и при по-малка рентабилност. Министър Ангелкова получи предложение и от кмета на Бургас Димитър Николов - Южното Черноморие да се рекламира като дестинация, която е защитена и има здравна сигурност.

Рекламиране на Слънчев бряг като зона, свободна от COVID-19, поиска и зам.-председателят на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Васелин Налбантов. “Районът около курорта е изключително подходящ за лечение на белодробни болести заради уникалния си климат. Неслучайно там първо в България са ликвидирани туберкулозата и маларията. България трябва да развее това като знаме за привличане на туристи”, убеден е той.

До 25 май може да се правят частични изменения на схемите по плажовете, тъй като отпадна изискването за двама спасители на пост, каза още министърът на туризма. Охранителните постове ще се разполагат на 150 метра, а не на 100, както досега. С 4% се увеличава търговската площ на заведенията около морската ивица. Ще работят обаче само тези, които имат тераси. Разстоянието между масите трябва да е 1,5 метра и на тях да сядат максимум четирима души.

Не бива да се допуска пряк досег на туристите с храната на блок масата, трябва да има дезинфектанти за клиентите, а персоналът да е с маски и ръкавици. Как да функционират градските хотели без градини, все още не е ясно. Пред бизнеса Ангелкова изрази надежда, че скоро ще има облекчения и за конгресния туризъм. По разпореждане на премиера всички ресорни министри с отношение към туризма са в тясна координация и решават според епидемиологичната обстановка как да се възстановят пътуванията в рамките на ЕС. Обсъждат се зелени коридори за туристи от съседните държави. Ваучери по 210 лв. за 7-дневна почивка на морето да получават лекари, полицаи, социални работници и служители на тол системите, предвижда предложение за законови текстове на ГЕРБ и ВМРО. Ваучерите ще се ползват еднократно и ще се печатат от Министерството на туризма.

Тези, които не ги използват по предназначение обаче, ще трябва да платят глоба – от 500 до 1000 лв., съответно имуществена санкция между 2000 и 5000 лв.