Похапваш пресен сом на черноморски кораб, а си на близо 300 км от Черно море! Звучи като абсурд, но всъщност е напълно възможно, но сам ако си на язовир Кърджали.

И това е само една от малкото възможности, които предлага районът.

 

Вкусната рибка може да я комбинирате с родопски специалитет, да отдъхнете на разходка с корабче или да поспортувате с някой каяк. Вечерята може да си уловите сами, а нощувката да изберете в някоя семейна виличка или лъскав хотел.

Кърджали се намира на 95 км от Пловдив и на 270 от София, а язовирът е само на около 5 км от града. По-голямата част от вилите и хотелите се намират на северозапад от града  в селата Енчец и Главатарци, които към днешна дата са се превърнали по-скоро в курорти, като напълно са променили облика си в последните десетилетия.

Язовирът е един от най-големите в България, като язовирната му стена е с височина 109 метра. По конструкция, форма и изпълнение язовирната стена е уникална за целия Балкански полуостров, като любопитното за нея е, че е една от малкото в света, извисяващи се над самия град. Строежът и започва от 1957 година и продължава до 1963 година.

Може да се разходите и до самата язовирна стена, от която се разкрива красива гледка към язовира.

На разходка с лодка

Ако искате да влезете по на вътре в язовира е необходимо да отидете до село Енчец, от където може да си наемете корабче, катамаран или моторна лодка.

 

Всяко от превозните средства е с различен капацитет, като най-голямото побира 25 души. Така че може да си спретнете и парти в язовира.

Плаващ ресторант и черноморски кораб

На кея ще намерите и два уникални ресторанта. Единият е т.нар. плаващ ресторант „Моби дик“, а другият  е кораб „Емона“.

Както подсказва името му, заведението се помещава в истински кораб, който до средата на миналия век е изпълнявал редовни курсове по Черноморието.

 

Транспортиран е от Бургас до Кърджали с влекач, който катастрофира и така Емона остава в историята като първия кораб, катастрофирал по суша.

И двете заведения имат собствени рибарници и може да дегустирате различна риба.

Риболов

Ако искате пък сами да си уловите вечерята също ще имате тази възможност. Язовирът е един от най-богатите на риба водоеми в   страната. Най-търсения улов там е сомът, при това едрият.  Риболовът  на едър сом  става все по-популярен в последните години. 

Но освен сом тук можете да задоволите рибарската си страст с улов на множество разнообразни риби - американска пъстърва, балканска пъстърва, буфало, бял амур,  бял толстолоб, бяла риба, есетра, каракуда, костур, кефал, мряна,  скобар, лин (каленик), моруна, распер, речен кефал (клен), слънчева   риба, уклей, червеноперка, шаран и други.