Редно ли е да се плаща вход за екопътека или природните забележителности трябва да са безплатни?

Входна такса от 5 лева за едно от най-красивите места в Родопите - екопътека „Каньонът на водопадите“ край Смолян събуди дискусии в социалните мрежи. Част от потребителите са категорични, че такса за природни забележителности не трябва да бъде събирана. Други изцяло подкрепят идеята, че за да се поддържа едно място чисто, безопасно, маркирано и приятно за разходка е нужен ресурс и е по-добре да се стопанисва, а туристите съответно да си заплащат, за да се насладят на разходката.

Екопътеката е една от най-известните и посещаваните в страната, заради уникалната си красота. Намира се до град Смолян и е леснодостъпна. С решение на Общински Съвет – Смолян от 2019 г. фирмата „Планиско приключение“ ЕООД стопанисва сградата на информационния център, но поддържа съоръженията по екотъпеката, почиства я, маркира трасето, поставя указателни табели.

Справка в Търговския регистър показва, че фирмата е създадена в края на месец януари 2019 г. вероятно именно за тази цел. Внесеният капитал е в размер на 500 лв., а основен предмет на дейност е "туристическа, турагентска и туроператорска дейност; туризъм, спорт, спортни дейност, изграждане, поддръжка и експлоатация на атракционни паркове и всякакви дейности, свързани с развлечения, отдих и туризъм"

Според коментарите под публикацията на екопътеката работят предимно усмихнати и приветливи млади хора, които се грижат за мястото със желание и хъс. 

Друга част обаче смятат, че е недопустимо "прородата да бъде платена". Снимки на автора на публикацията показват, че всъщност втората половина от екопътеката, която е 6 км., не е добре поддържана и на места е дори опасна. Има изпочупени стипала и захвърляни дървета. Забелязват и компрометирани дъски на един от мостовете.

"Сградата покрай пътеката, финансирана по българо-гръцки проект, се използва като търговска зала и контролен пункт. Последните мостчета са дефектни и опасни и има опасност от инциденти! Тези пътеки принадлежат на всички българи и би трябвало да са безплатни", се казва в част от текста.
 

Целият маршрут представлява път в някаква красива приказка – преминаване по мостчета, изкачване се по дървени стълби, спиране на дървени беседки. Пътеката е създадена през 2002 г. от университетския преподавател и спелеолог Тодор Тодоров. Заедно със свои студенти от Пловдивския университет в рамките на проект прокарват основната част от маршрута, като създават и панорамните площадки. За съжаление след това интересният маршрут няма стопанин и влиза в плановете на Община Смолян за реконструкция. При пролетни наводнения част от мостовете падат, на места пък дървените стълби се нуждаят от подновяване.

В рамките на трансграничен проект по INTERREG V-A „Гърция-България, 2014-2020“ са извършени редица дейности, свързани с опазване на биоразнообразието в резерват „Сосковчето“ и възстановяване на съоръжения по екопътеката. Изграден е информационният център, ремонтирани са компрометирани участъци и съоръжения по маршрута, издигнати са укрепителни стени по трасето. Природозащитни мероприятия са проведени и в общината – партньор от южната ни съседка.
Одобрен е и още проект по програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A „Гърция-България“, който заради ковид-пандемията стартира реално през 2021 г. като проектоидеята е насочена към развитие на различни туристически услуги в двете съседни страни.

Първоначално се е разчитало основно на труда на доброволци и на дарения от туристите, които обаче са били крайно недостатъчни.

След като вече се събира входна такса за екопътеката, от фирмата стопанисваща мястото са изявили амбиции за изграждане на допълнителни атракциони, които да допринесат за нови и различни емоции за туристите. Част от хората обаче смятат, че всякакви подобни инициативи биха могли да бъдат инициирани и от Община Смолян чрез средствата предвидени за туризъм.

Друг остава въпросът дали туристите предпочитат да се разхождат в дивата и непокътната природа, оставена единствено в ръцете на туристите, или да се наслаждават на цялостно изградена и поддържана екопътека с атракционни и различни допълнителни удобства.

Линк към дискусията и публикацията във фейсбук