Здравният министър Мат Ханкок на Великобритания заяви, че "се работи много по коридорите за пътуване", като плановете за Франция, Испания и Италия се очаква да бъдат обявени тази седмица.

Новите въздушни мостове могат да бъдат отворени още от 4 юли, като министрите се очаква да обявят плановете преди 29 юни, когато карантинната политика ще бъде преразгледана.

Въпреки това, въпреки че много от популярните туристически дестинации имат по-ниски нива на коронавирус в сравнение с Великобритания, където все още остават високи.

В момента Великобритания има 263 283 активни случая, като общо са докладвани 306 862. 

Също така си струва да се отбележи, че Обединеното кралство все още съветва срещу несъществени пътувания в чужбина, а също така ще наложи двуседмична карантина за всеки, който се върне в страната след почивка.

Испания - 68 881 активни случая

Испания е една от първите страни, които приеха британците обратно, като туристите посетиха страната отново миналия уикенд.

Въпреки това остават строги правила - задължителни маски за лице на плажовете, докато клубовете остават затворени, а в кафенетата трябва да се спазва социална дистанция.

Франция - 56 490 активни случая

Британците могат да пътуват до Франция, като страната отмени забраната от 15 юни, въпреки че туристите ще трябва да бъдат под карантина за 14 дни след влизането си.

Предполага се, че премиерът Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон са обсъдили пътуванията по време на среща на 18 юни.

Говорейки на пресконференцията на Даунинг стрийт миналия вторник, г-н Джонсън каза: „Очевидно ще говоря с Еманюел Макрон за всякакви начини, по които можем да обединим нашите страни, като се уверим, че в крайна сметка ще можем да пътуваме свободно до и от страните на другия. "

Правителството се надява да постигне споразумение, което да позволи на британците скоро отново да пътуват през Ламанша.

Турция - 22 398 активни случая

Турция рестартира полетите от Обединеното кралство по-рано този месец, като британците могат да се върнат в популярните туристически курорти.

В новите правила се забелязва прилагане на маски за лице в редица региони в Турция или туристите са изправени пред глоби.

Тестове за температура също ще бъдат правени при влизане, като туристите ще бъдат поставени под карантина, ако тестовете са положителни.

Италия - 18 655 дела активни случая

Първоначално Италия беше една от най-тежко засегнатите от коронавирус държави, но намалиха мерките си за блокиране и приветстваха британците обратно от 3 юни.

Страната няма карантинни мерки, но британците ще бъдат поставени под карантина при завръщането си във Великобритания.

"Надяваме се в края на юни карантината да бъде премахната", каза източник пред "Телеграф".

Португалия - 12 478 активни случая

Португалия успя да задържи броя на случаите с коронавирус много по-ниски в сравнение с много от европейските си съседи.

Страната има желание да предложи въздушен мост с Обединеното кралство, въпреки че наскоро преживя скок на случаите в Лисабон.

Алгарве също се надява да бъде опция за британците тази година. Жоао Фернандес, президент на туризма в Алгарве добави: "Алгарве е един от най-слабо засегнатите региони в Португалия и затова сега сме в състояние внимателно да планираме постепенно възобновяване на икономическата и социалната му дейност".

Повече от една трета от хотелите в региона на Алгарве вече са отворени, като плановете са 75% да се покачат и да работят до юни и 100% до юли.

Дубай - 11 421 активни случая

Британските туристи ще могат да посетят Дубай това лято, тъй като Обединените арабски емирства се подготвят да посрещнат отново чуждестранни посетители от 7 юли.

Пристигащите в страната ще трябва да докажат чрез сертификати, че наскоро са тествали отрицателни резултати за Covid-19.

Като алтернатива те биха могли да преминат коронавирусен тест при пристигането си на летището, се казва в изявление на правителството на Дубай в медийното бюро в неделя.

Международната здравна застраховка, коронавирусните тестове и попълнените формуляри за здравна декларация са задължителни за туристите, посещаващи Дубай.

Хотелите вече намалят цените с 60 на сто, за да насърчат туристите да се завърнат, но все още не са създадени планове за пристигането на международни посетители.

Германия - 7 951 активни случая

Германия приветства туристи, включително британци, обратно в страната от 15 юни.

В страната обаче скоростта на разпространение на коронавирус се е утроила само за два дни, достигайки 2,88 - което предизвиква страхове от втора вълна.

Гърция - 1746 активни случая

Гърция е отворена за туристи, въпреки че карантините между седем и 14 дни се прилагат в зависимост от резултатите от теста за коронавирус при влизане.

EasyJet започна препродажба на полети от Лондон Гетуик до Атина и TUI ще лети там от 11 юли.

Страната успя да задържи случаите на коронавирус сравнително ниски, което я прави популярен избор за въздушен мост с Обединеното кралство.

Превод: Trafficnews.bg