България приема туристи от 29 държави, без те да бъдат поставяни под задължителна карантина, от утре. Това съобщиха от Министерството на туризма, след издадена от Николина Ангелкова заповед. Списъкът ще подлежи на актуализация, като за целта ще се следи епидемиологичната обстановка в държавите.

Карантината отпада за пристигащите от Австрия, Нидерландия, Германия, Полша, Гърция, Дания, Румъния, Естония, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Кипър, Франция, Латвия, Хърватия, Литва, Чехия, Люксембург, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Сан Марино, Андора, Монако, Ватикана, Сърбия и Северна Македония. 

Мярката важи само за пристигащите от гореизброените държави, които са граждани на Еевропейския съюз, Шенген, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Република Сърбия и Република Северна Македония.

Припомняме, че министърът на здравеопазването издаде заповед преди дни, според която на карантина подлежат единствено пристигащите от Кралство Швеция, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия, Република Ирландия, Република Португалия, Кралство Испания, Република Малта и Италия както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия и Република Северна Македония - и с двете съседки преминаването ще бъда свободно и няма да изисква карантина. 

Лицата, които не се поставят под карантина, както и лицата, които преминават транзитно през територията на страната, трябва да  представят на органите на граничния здравен контрол декларация по образец, с която се задължават да спазват въведените противоепидемични мерки, както и че са запознати с рисковете от заболяването COVID-19.