Където и да отидем, обичаме да посещаваме пазарите - те са идеални места за опознаване на културата на мястото, местните жители, ежедневието на града. Въпреки че всеки има своя чар, някои се открояват с екзотичните си предложения или метод на работа.

Вълшебен пазар (Боливия)

Независимо дали вярвате в призраци или се интересувате от местните вярвания и обичаи, може да няма по-добър начин да се приближите до тях, отколкото да отидете на вълшебния пазар в Ла Пас. В офертата ще намерите различни неща, необходими за прогонване на зли духове, като амулети и съставки за лечебни отвари, така че не е изненадващо, че това е любимо място за различни астролози. Ще ви посрещнат странни неща като изсушени животински фетуси, трупове на жаби, астероидни скали.

Пазар на паяци (Камбоджа)

За тези, които се страхуват от паяци, имаме добри новини: поне те не са живи! Но на този пазар в Камбоджа можете да опитате малко по-различна местна кухня. Всички обичаме да мислим, че сме тотални хранителни експерти и световни гастрономи, но опитайте хрупкави тарантули и след това помислете. Изненадващо, онези, които са ги опитали, твърдят, че не са лоши. Казват, че са нещо като смес от пилешки крилца и риба. А известният Гордън Рамзи ги тества пред камерата - само ще кажем, че много от реакциите му трябваше да бъдат цензурирани.

Од тарантули до невести: Што може да се купи на најчудните пазари во светот?

 

Вуду пазар (Мексико)

Това са артикули, използвани в традиционната медицина. Местните лекари вярват, че чудотворните напитки имат благоприятен ефект върху здравето и че могат да излекуват много заболявания, така че този пазар всъщност е местна аптека за тези, които не могат да си позволят скъпи лечения и лекарства.

Пазар на ромски булки (България)

Нарича се пазар и да, купувате булка, но това не е толкова бизнес, колкото звучи. Това е традиция, при която момичета и момчета отиват на пазара заедно със семействата си. Всички се обличат и гримират с надеждата да привлекат най-добрия съпруг - ако могат да си го позволят. Цените могат да бъдат високи.

Железопътен пазар (Тайланд)

Този пазар не е толкова известен с необичайните неща, които се продават, а с местоположението си. Намира се в средата на железопътната линия. Ето защо го наричат ​​най-опасният пазар в света. Когато продавачите забележат, че идва влак, започва ежедневният процес: за няколко минути под палатката се внася храна, палатката се премества малко, ако е необходимо, и те продължават да седят настрана, сякаш не се случва нищо необичайно - докато влакът не премине. След това хранителните стоки се връщат и пазарът на железницата продължава.

Од тарантули до невести: Што може да се купи на најчудните пазари во светот?

Пазар за птици (Афганистан)

В допълнение към обичайните пазари с животни, килими и храна, в столицата Кабул можете да намерите пазар, където мърморенето на клиентите се преодолява с чуруликане и скърцане. Птиците са любими на хората в Кабул, така че не е изненадващо, че има цял пазар, посветен на тях. За много продавачи това е нещо повече от просто работа - това е хоби и знания, които се предават през поколенията.

Плаващи пазари (Тайланд)

Продавачите съхраняват стоките в традиционни лодки и гребат от клиент до клиент. Може да не изглежда практично, но този начин на продажба се е появил от практически съображения. За онези, които носят стоки от градините си е по-лесно да се спуснат по реката с лодка до мястото на продажба. Този начин на търговия на някои места е на стотици години. Можете да ги намерите и във Виетнам, Индонезия и няма как да ги пропуснете. Просто следвайте реката!

Од тарантули до невести: Што може да се купи на најчудните пазари во светот?

Измайловски пазар (Москва, Русия)

Матрьошката е популярната кукла и един от любимите символи и сувенири на Русия. Можете лесно да намерите тези цветни дървени фигурки почти навсякъде, но тяхното "гнездо" е на пазара Измайловски. В допълнение към кукли можете да намерите красиви, ръчно изработени и цветни вази, чинии и декор за дома.

Нощен пазар Шилин (Тайван)

Няма сън при пътуванията. Ето защо това е идеална възможност за тези, които са прекарали целия ден в екскурзии и разглеждане на забележителностида да си купят сувенири или да опитат местните продукти. Един от най-големите и известни нощни пазари в Тайван ще ви зарадва с предложения от местната кухня и е отворен от 20:00 до 02:00 часа.