Сезонът на екопътеките и водопадите вече е открит! Слънчевите пролетни дни стават все по-привлекателни за разходки, а планината винаги е най-добрият избор, когато искаме да се заредим с положителна енергия и да напълним очите и сърцето си с красиви гледки. 

Екопътеките, пък дават възможност на хора от всякаква възраст да се докоснат до дивата красота на природата.

Предвид изминалите скучни месеци, в които единственото развлечение беше ходенето до хранителния магазин, навярно повечето от нас вече са нетърпеливи и избират маршрут, по който да поемат в почивните дни. 

За радост, нашата малка България предлага богат избор, но ако търсите дестинация, която да е по-близичко до Пловдив, то ние ви предлагаме чудната "Загражденска екопътека". 

Дълго време голяма част от нея беше недостъпна за любителите на планински приключения, поради необезопасени терени и изпочупени мостчета и парапети. А както знаете, повечето от екопътеките в България имат нужда от сериозна поддръжка в началото на пролетно-летния сезон...

За щастие, поради големия интерес от страна на хората, вече са взети необходимите мерки и привлекателният маршрут става все по-достъпен. 

Голямата част от "Загражденската екопътека" вече е подновена и очаква своите посетители. Предстои да бъде реновирана и най-атрактивната част - отклонението към "Добрин вир". 

Подробности за проекта пред Trafficnews разказа кметът на Община Баните - Павлин Белчев. 

"През бюджетната 2020 година е извършен ремонт на първите 5 км на "Загражденската екопътека" на стойност 41 000 лева. Извършен е ремонт на съществуваща беседка в началото на "Римския мост", подновени са изцяло 6 моста, пресичащи реката и са направени дървени платформи върху скалите за по-лесно преминаване на туристите. На опасните места са монтирани обезопасителни парапети. Пътеката е обозначена с указателни табели и маркировка. Същата е атрактивна за туристите , поради красивите естествени водопади по поречието на река "Загражденска". На края на екопътеката, преди с. Две Тополи, е реставриран заслон с барбекю и място за почивка." 

Кметът Павлин Белчев споделя още, че Община Баните ще направи необходимото и за осигуряване на финансови средства за окончателното ремонтиране на целия участък от "Загражденската екопътека", включително и отклонението към "Добрин вир", който е най-атрактивната част от маршрута. 

 

Как да стигнем до Загражденската екопътека?

Село Загражден се намира на 80 километра от Пловдив и е разположено на 1300 м надморска височина на границата между Западните и Източните Родопи. Най-лесно до него се стига по пътя Асеновград-Смолян, като се завива наляво в посока Лъки и Кръстова гора. След това се подминава разклона за Кръстова гора и се стига до с. Белица (там минавате покрай още един водопад - "Гюмбержията" - гледайте внимателно вдясно, вижда се от пътя). Стига се с. Загражден и там местните вече упътват точно откъде да хванете Загражденска екопътека.



Има множество водни падове, като най-големите са двата водопада "Чистилището" и "Козарника".

Трасето е кръгово и е с дължина 13 км. Нужното време за обхождане на цялата пътека е 3,5 – 4 часа. В най-ниския и край, след местностите Орехите и Старата воденица, има беседка, от която можете да се порадвате на водопадите. Оттам започват и мостовете, платформите по водопадите, каскадите и ждрелата на Загражденска река. Следва серия от водопади, след които можете да починете в беседката в местността Козарника. По- нататък по пътеката се намира Добрин вир, водопад Козарника и "Чистилището"– тесен скален процеп, през който, според легендите, преминават само праведните.

След Добрин вир следва едночасово много стръмно изкачване до заслон Две тополи, а след заслона едночасово много стръмно слизане.

От заслона гледката към селата Загражден и Две тополи е наистина зашеметяваща.

Внимание!

Препоръчително е да отидете до Добрин вир и да се върнете по същия път обратно, докато цялостното подновяване и обезопасяване на екопътеката стане факт. 



Наоколо можете да посетите резервата „Кормисош” и да се насладите на етнографските чудеса на село Давидково. За да се възстановите след маршрутите можете да се възползвате от релаксиращи процедури в най-голямата балнеолечебница на Балканите в село Баните.