Все повече българи обръщат поглед към Южната ни съседка, като място където да прекарат лятната си ваканция. Повечето любители на морските курорти държат на перфектния плаж, студените напитки и чистата вода.

Несъмнено Гърция е страната с най-много плажове, отличени с приза за чистота „Син флаг”. Някои от тях дори се намират само на 4 часа път с кола от София и Пловдив.  

Гърция е на второ място в света по чистота и качество на плажовете сред 47 страни, участващи в програмата. Миналата година Син флаг са получили 486 гръцки плажа и 12 пристанища, като лидер по брой на чистите плажове е районът на Халкидики със 71 плажа.

Наградата Син флаг е международен символ за екологичното качество на плажовете – освен чистота на морската вода, плажовете трябва да отговарят на над 30 допълнителни критерия като организация, безопасност, защита на природните богатства в крайбрежните зони, екология.

Приготвили сме ви някои от най-близките курорти до родината, които омагьосват туристите с кристална вода и чист пясък

Макриамос e пяcъчeн плaж, рaзпοлoжeн в мaлъκ зaлив нa 2 км οт cтoлицaтa нa Тacοc, Лимeнac. Плaжът ce cтoпaниcвa οт хoтeлcкият κοмплeкc Мaκриaмoc и e нaгрaдeн cъc Син Флaг. 

Плaжът e c мeк пяcъκ и хοрaтa c мaлκи дeцa гo прeдпοчитaт, зaщoтο вoдaтa e плиткa мнοгo мeтри нaвътрe οт брeгa. Оcвeн бийч бaрa, нa плaжa рaбoти и рecтοрaнт, кoйтο прeдлaгa трaдициoннa гръцκa и cрeдизeмнοмoрcкa κухня.

Дo вхοдa нa хoтeлa e οтбивкaтa c чeрния κрaйбрeжeн път, кoйтο вoди дο мрaмoрнитe плaжοвe Сaлиaрa и Пoртο Вaти.

Пефкари

Пeфкaри e eднo οт пo-мaлκитe ceлa нa Тacοc. Рaзпoлοжeнo e в южнaтa чacт нa οcтрoвa, мeжду Пοтoc и Лимeнaрия, зaοбикoлeнο oт бοрoви дървeтa. Плaжът e дълъг oкοлo 300 мeтрa и нaгрaдeн cъc Син Флaг. Пяcъкът e примeceн c oбли κaмъчeтa. Въпрeки чe вoдaтa e κриcтaлнο чиcтa и прoзрaчнa, οглeждaйтe ce зa мoрcки тaрaлeжи. Мяcтoтο e пoпулярнο и c нaй-гoлeмия избοр oт вοдни cпoртοвe в рaйoнa - бaнaн, вοдни cки, пaрaшут, джeтoвe. Имa и мрeжa зa плaжeн вoлeйбοл.

 

Керамоти

Най-удивителното тук е плажната ивица. Тя е широка на места и 100 метра, а дължината й е 14 километра. Гърците й казват амоглоса, което означава „пясъчен език“. Това е и най-широкият плаж на Балканите, който не е застроен с хотели, каквато гледка наблюдаваме на родното Черноморие.  

Противно на повечето гръцки плажове, тук дъното на морето е покрито с фин пясък, а дълбочината му е минимална поне на 100 метра навътре.

Морската вода ще ви изненада – дори и през януари нейната температура не пада под 14 градуса. През топлите месеци тя стига дори до 30 градуса. Ако попитате местните, най-доброто време за море тук е през май и септември – когато не е горещо, а и туристите са малко.

Крайбрежната ивица на градчето е особено живописна – тя е покрита с малки таверни, кафенета, ресторанти и сладкарници. Плажът, към който води част от дългата ивица на Керамоти, носи титлата Син флаг заради чистотата и непокътнатата си природа.

 

Тоска

Плажът е сред най-популярните около Кавала. Разполага с 300-метрова пясъчна ивица към едноименен хотелски комплекс, поради което има входна такса за ползването му. Тук можете да играете плажен волейбол. Намира се на около 6 км от Кавала в посока Неа Перамос. Уникалната красота и величието на природата в съчетание с достъпния за всички лукс на комплекса  са гаранция за спокойна и запомняща се почивка. 

Амолофи

Няма фен на южната ни съседка, който да не е чул или посетил местността.

Само на 2 километра от Неа Перамос по пътя преди Кавала се намира приказният девствен плаж Амолофи, което означава „дюни”. Той има „Син флаг“ и е един от най-красивите, до който можете да стигнете само след 4 часа шофиране от София и Пловдив.

 За да стигнете до този живописен плаж ви е необходим автомобил, тъй като е отдалечен от шума на курортните градчета.

Плажната ивица е дълга три километра, като се разделя на първи, втори и трети дюни, посредством скали. Там е рай за любителите на гмуркането и любуването на подводния свят. Близо да скалите може да видите различни формации, риби и дори октоподи. В близост до плажа се намира и борова гора, в която са разположени барбарони и е подходящо за релакс и следобедна дрямка.

Неа Ираклица

Курортът се намира на 14 километра от Кавала. Лесно се стига до него – от магистралата се слиза на отклонението за Неа Перамос. Плажът е невероятен - златист пясък, плитко лазурно море и широка плажна ивица. Дължината на плажа е два километра и никога не е пренаселено.  Плажът е награден със „Син флаг”, отличие, което се дава за изключителна чистота. Чадърите и шезлонгите естествено са безплатни, като е прието да си поръчате по нещо. На запад от големия плаж се оформя заливче. То е подходящо за гмуркачи, но е наситено с морски таралежи.

В курорта е пълно с таверни и барове покрай плажа, малки хотели. Както навсякъде в Гърция, настаняването е основно в апартаменти в семейни вили, повечето непосредствено до плажа. За любителите на палатките и караваните има организиран къмпинг.

 

Неа Перамос

Неа Перамос е крайбрежен курорт на 18 км от Кавала. Част от плажната ивица е заета от шезлонгите на заведения, като за ползването им се изисква консумация. В района има и други ненаселени плажчета, цялото крайбрежие в тази част на Гърция е пясъчно и на много места по пътя ще видите палатки на брега. 

Офринио

Курортното селища Паралия Офринио (Тузла) се намира на 58 км от Кавала и на 28 км от Аспровалта. Въпреки че предлага прекрасни условия за туристите, селището не е прекалено оживено и е идеален вариант за спокойна почивка. Плажът Офринио Бийч е дълъг и широк и известен с големия си детски център - кафене с надуваема водна пързалка, хамаци, батути и специални столчета за децата. 

Морският бряг е смесен - пясъчно-каменист. Но пък е  чист, а плажната ивица е огромна и не е пренаселена. Чадъри и шезлонги са поставени пред романтичните кафененца по плажната алея. Има и по-отдалечени и неохраняеми, които предлагат спокойствие, далеч от светски живот и непокътната природа.

Плажната ивица е с дължина 17 километра. Същата плажна ивица има пристанище, където можете да закотвите вашия плавателен съд, а ако нямате такъв от там можете да си закупите най-прясната и вкусна морска риба, уловена току-що.

Перигиали

На източния вход на града, на 2 километра от центъра на града. Общински плаж, частично организиран и награден със "синия флаг" всяка година от 2009 година. Автобусите до и от Перигали са № 2 и № 3. В плажа има рибни таверни.

Каламица

Организиран плаж на община Кавала на западния вход на града, награден със "син флаг" и разполагащ с голям брой къпещи се през летните месеци. Няма такса за вход.Достъпно е с автобуси № 4, № 5 и № 8. На плажа и наблизо има таверни и барове.

Плажът на Авдира

Авдира е морски курорт, разположен край Ксанти, а плажът му е удостоен със Син флаг за чистота и безопасност на морето край него. Пясъкът блести на слънцето, може би заради многото черупки на морски обитатели, които ще намерите около брега. Морското дъно е много плитко и подходящо за малки деца. 

Източник: feelgreece.com