Ако се чудите дали дъхът ви спира от прекрасни гледки или заради положителната денивелация, то значи се намирате някъде над язовир „Въча“. Е, изкачването не е толкова много, но пейзажът със сигурност е впечатляващ. Разходката не е дълга, подходяща е за малки и големи и може да бъде съчетана с още много забележителности в района. Началната точка се намира на 50 км от Пловдив на пътя Девин-Кричим. Екопътеката „Чилингира-Осиково“ стартира от хотелския комплекс, който се намира на самия път. Там ще намерите и удобен паркинг, където може да оставите автомобила си.

Няма как да объркате началото на екопътеката, тъй като има изграден навес и са поставени информационни табели. Там ще видите и маршрута, по който трябва да се движите. И така тръгвате по стълбите нагоре. Както споменахме, разходката стартира с малко изкачване, но то е за кратко. Ако изберете да стигнете до скалите трябва да се движите все надясно по билото на планината. Дължината на маршрута е 2 км. Всъщност, може да се объркате само на едно разклонение на пътеката, на което трябва да продължите на дясно. Ако поемете другия маршрут не след дълго ще стигнете до овчарник, а след това и до село Осиково. Ако изберете да отидете до родопското селце ще трябва да извървите 5 км.

Който и маршрут да изберете няма да сбъркате, със сигурност има какво да видите, а след края на разходката може да похапнете в някое от заведенията край язовира, да се разходите с лодка или да си налеете газирана вода от чешмата в Михалково. Ако ви остане повече време може да отскочите и до Девин, като в района се намира Ягодинската пещера, Дяволското гърло, екопътека „Строилица-Калето-Лъката“, както и „Дяволската екопътека“.